АДФИ откри индикатори за измама във всяка втора поръчка за ремонт в центъра на София Снимка: © Булевард България

В половината от проверените обществени поръчки на Столичната община от началото на 2018 г. до края на 2021 г. за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама.

Това сочат данните от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), възложена от министъра на финансите.

Процедурите и договорите се отнасят за ремонтите в центъра София и включват търговете за обновяване на пл. „Народно събрание“, както и ремонта на жълтите павета.

Печално известният ремонт пред Народното събрание вече се разследва за корупция от страна на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Сега инспекторите от АДФИ също са установили редица нарушения в три от шестте процедури по възлагане на обществени поръчки, които са проверили.

В една от тях е създадена методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция и не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта, съобщават от Министерството на финансите.

По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 милиона лева.

При втората поръчка, която е за избор на строителен надзор, комисията е отстранила трима участници, защото са предложили по-благоприятни цени от средната стойност на предложените цени на останалите участници.

Мотиви по същество защо са отхвърлени писмените обяснения на отстранените кандидати не са изложени, установяват още от АДФИ.

При третия търг - за избор на екип за управление и изпълнение на проекта, е установено, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има предложения, които са аналогични на тези от единствения участник, допуснат до оценка.

Въпреки това комисията, която подбира изпълнителя, е отстранила петима от кандидатите. В дейността на комисията АДФИ е установила индикатор за измама.

Проверката на изпълнението на седемте договора установява нарушения в четири от тях.

В три договора на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя, установява АДФИ. В два от тях не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства.

При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2,5 млн. лева по сметка на Столичната община четири месеца след изтичане срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора.

В един от проверените договори на стойност 21,5 млн. лева също е установен индикатор за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи.

По същия договор е установено, че Столичната община, строителният надзор и външният не са осъщестявали контрол на изпълнението на дейностите.

При друг контракт, изпълняван в рамките на проект по европейската програма „Региони в растеж“, е установено, че е налице забава от страна на изпълнителя, за което съгласно договореното се дължи неустойка.

Към момента на извършване на проверката договорът е в процес на изпълнение, като дължимата от изпълнителя неустойка следва да бъде удържана при окончателното разплащане в договорения размер и съобразно дните на забава.

Кандидатът за кмет на София от "ПП-ДБ" и "Спаси София" Васил Терзиев обяви, че ще информира и Европейската прокуратура за резултатите от проверката на АДФИ.

"За пореден път ставаме свидетели на това как се харчат европейски средства по „нашенски“. Тази практика трябва да спре веднага, затова незабавно ще сезирам Европейската прокуратура”, коментира Терзиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев взима наградата за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024