Кание Уест загуби едно от най-известните си партньорства с моден бранд - adidas - заради скандала, който провокира с обидните си антисемитски изказвания в последните седмици.

Уест и adidas произвеждаха заедно спортни обувки под марката Yeezy от 2015 г. насам. Влизането на рапъра на този пазар беше една от причините да се превърне в милиардер за няколко години.

Сега обаче adidas съобщават, че прекратяват цялото производство на продукти, създадени в сътрудничество с него, и спират всички плащания към музиканта и компаниите му.

Yeezy е търговска марка, притежавана от Кание Уест, но adidas са "едноличен собственик" на всички дизайнерски права на съществуващите продукти.

обувки от пяна от партньорството на кание уест и adidas yeezy

Според оценката на германската компания, това ще струва около 250 млн. евро за една година. Решението влиза в сила незабавно, а в сайта на adidas вече няма достъп до моделите от Yeezy.

Причината за разрива са серия от неадекватни изказвания на Кание Уест, в които той обвинява евреите, че контролират "гласа" на чернокожите хора, защото притежават или управляват големи модни, издателски, спортни или филмови компании.

Преди седмици Twitter и Instagram прекратиха достъпа на Уест до профилите му в социалните мрежи заради език на омразата срещу евреите. Това го провокира да обяви, че ще купи платформата Parler - сборен форум на радикализирани фенове на Тръмп и любители на конспиративни теории.

От adidas определят коментарите му като "неприемливи, изпълнени с омраза и опасни". Изявленията му "нарушават ценностите на компанията - разнообразие и приобщаване, взаимно уважение и справедливост".

Прекратяването на партньорството в Yeezy слага край на доста доходоносен бизнес за adidas, който според Bloomberg е донесъл приходи в размер на близо 1,7 млрд. долара за adidas. Договорът на adidas с Уест е бил със срок до 2026 г.

Компании като Balenciaga и Gap също прекратиха всички връзки с рапъра, а дългогодишната му мениджърска агенция CAA вече отказва да го представлява.

Решението на adidas дойде след публичен призив от страна на председателя на Централния комитет на евреите в Германия Йозеф Шустер.


Свръхбогатите хора като Елон Мъск, Доналд Тръмп и Кание Уест все повече се интересуват от купуване на социални мрежи Тръмп, Мъск, Кание: Свръхбогатите купуват социални мрежи, но защо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024