Тръмп, Мъск, Кание: Свръхбогатите купуват социални мрежи, но защо? Снимка: © Getty Images

Чудили ли сте се какво си купуват най-богатите хора в света? Да, някои притежават множество имоти, инвестират в компании или колекционират скъпоценни произведения на изкуството. В последно време обаче "списъкът за пазаруване" на свръхбогатите е оглавяван от нещо друго. Става въпрос за засилващия се интерес към купуване на социални мрежи.

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп инвестира в създаването на своята собствена платформа "Truth Social". Рап изпълнителят Кание Уест започна процеса по придобиването на Parler - едно от любимите места за "изява" на крайнодесните екстремисти в САЩ, а най-богатият милиардер в света Елон Мъск все още проявява интерес към купуването на Туитър. Интерес към подобни платформи определено има, а тази тенденция се развива от години, разказва британското издание "The Guardian".

Но защо? Отговорът на този въпрос крие една неудобна истина и тя е, че директорите на технологични компании се превърнаха в най-важните политически пазачи в съвременната медийна картина. Те не се кандидатират за постове, но собствеността върху социални мрежи им дава значително политическо влияние.

Платформите са се превърнали не само в инструменти за комуникация, но и в сцена, на която се играе политика. Изглежда, че Тръмп е разбрал това. Въпреки всичките си блъфове, бившият американски президент никога не е влизал в списъка на най-богатите хора на Forbes, но изглежда, че двамата с Мъск имат едно общо нещо: и двамата инвестират в компании за социални мрежи, които възнамеряват да използват, за да трансформират политиката и обществото.

Бизнес предприемачът Илон Мъск предлага да продължи с покупката си на Twitter на стойност за 44 млрд. долара.

Визията на собственици като Мъск и Тръмп за бъдещето на интернет обаче може да повлияе дълбоко на политическия пейзаж, пише британското издание. С нарастването на значението на технологии като YouTube, Twitter и Facebook за начин, по който обществото събира информация за политиката и изборните процеси, нараства и властта на тези, които ги контролират, пише "The Guardian".

Изпълнителните директори на тези компании взимат важни решения за алгоритмите, подхода на работа и оптимизацията на търсачките и съдържанието в платформите, но общоустановени правила за разпространението на информация онлайн почти няма.

Това означава, че визията на Мъск за Twitter е от особено значение, тъй като той планира да направи социалната мрежа частна и може би дори да я превърне в съвсем ново приложение. През май той изрази намеренията си, че би отменил наложената забрана върху профила на Тръмп, която стана факт през януари 2021 г.

С подобен ход ще могат да се завърнат и други подобни лица като американския теоретик на конспирации Алекс Джоунс, крайнодесния активист Майло Янопулос и крайнодесния националист Ник Фуентес. Всички тези личности натрупаха своята онлайн популярност в ерата на Тръмп и се възползваха от технологичните условия, за да разпространяват неверни теории, насилие и омраза.

Собствениците не само влияят върху това каква информация се споделя в каналите им, но те биха могли да премахнат и много ограничения. Не е изключено и използването на тези средства за по-широко политическа влияние.

Успехът на личности като Мъск и Тръмп обаче ще зависи много и от нагласите широката общественост и какво те биха допуснали и какво не.


Според решението големите социални мрежи не могат да отстраняват или цензурират потребители заради "гледните им точки" Американски съд отхвърли правото на социалните мрежи да цензурират потребители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024