Тръмп, Мъск, Кание: Свръхбогатите купуват социални мрежи, но защо? Снимка: © Getty Images

Чудили ли сте се какво си купуват най-богатите хора в света? Да, някои притежават множество имоти, инвестират в компании или колекционират скъпоценни произведения на изкуството. В последно време обаче "списъкът за пазаруване" на свръхбогатите е оглавяван от нещо друго. Става въпрос за засилващия се интерес към купуване на социални мрежи.

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп инвестира в създаването на своята собствена платформа "Truth Social". Рап изпълнителят Кание Уест започна процеса по придобиването на Parler - едно от любимите места за "изява" на крайнодесните екстремисти в САЩ, а най-богатият милиардер в света Елон Мъск все още проявява интерес към купуването на Туитър. Интерес към подобни платформи определено има, а тази тенденция се развива от години, разказва британското издание "The Guardian".

Но защо? Отговорът на този въпрос крие една неудобна истина и тя е, че директорите на технологични компании се превърнаха в най-важните политически пазачи в съвременната медийна картина. Те не се кандидатират за постове, но собствеността върху социални мрежи им дава значително политическо влияние.

Платформите са се превърнали не само в инструменти за комуникация, но и в сцена, на която се играе политика. Изглежда, че Тръмп е разбрал това. Въпреки всичките си блъфове, бившият американски президент никога не е влизал в списъка на най-богатите хора на Forbes, но изглежда, че двамата с Мъск имат едно общо нещо: и двамата инвестират в компании за социални мрежи, които възнамеряват да използват, за да трансформират политиката и обществото.

Бизнес предприемачът Илон Мъск предлага да продължи с покупката си на Twitter на стойност за 44 млрд. долара.

Визията на собственици като Мъск и Тръмп за бъдещето на интернет обаче може да повлияе дълбоко на политическия пейзаж, пише британското издание. С нарастването на значението на технологии като YouTube, Twitter и Facebook за начин, по който обществото събира информация за политиката и изборните процеси, нараства и властта на тези, които ги контролират, пише "The Guardian".

Изпълнителните директори на тези компании взимат важни решения за алгоритмите, подхода на работа и оптимизацията на търсачките и съдържанието в платформите, но общоустановени правила за разпространението на информация онлайн почти няма.

Това означава, че визията на Мъск за Twitter е от особено значение, тъй като той планира да направи социалната мрежа частна и може би дори да я превърне в съвсем ново приложение. През май той изрази намеренията си, че би отменил наложената забрана върху профила на Тръмп, която стана факт през януари 2021 г.

С подобен ход ще могат да се завърнат и други подобни лица като американския теоретик на конспирации Алекс Джоунс, крайнодесния активист Майло Янопулос и крайнодесния националист Ник Фуентес. Всички тези личности натрупаха своята онлайн популярност в ерата на Тръмп и се възползваха от технологичните условия, за да разпространяват неверни теории, насилие и омраза.

Собствениците не само влияят върху това каква информация се споделя в каналите им, но те биха могли да премахнат и много ограничения. Не е изключено и използването на тези средства за по-широко политическа влияние.

Успехът на личности като Мъск и Тръмп обаче ще зависи много и от нагласите широката общественост и какво те биха допуснали и какво не.


Според решението големите социални мрежи не могат да отстраняват или цензурират потребители заради "гледните им точки" Американски съд отхвърли правото на социалните мрежи да цензурират потребители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024