Американски съд отхвърли правото на социалните мрежи да цензурират потребители Снимка: © Getty Images

Апелативен съд в САЩ потвърди в петък закон, който забранява на големите технологични компании да отстраняват или цензурират потребители въз основа на "гледната им точка", съобщава "Ройтерс". Решението бележи неуспех за представителите на технологичната индустрия, които твърдят, че мярката ще превърне платформите в среди за опасно съдържание.

Становището на 5-ия окръжен апелативен съд на САЩ, базиран в Ню Орлиънс, е взето с мнозинство от 3 гласа "за" и 0 "против". То създава възможност пред Върховния съд на САЩ да се произнесе по отношение на закона, който според консерватори и десни привърженици е необходим, за да се попречи на "големите технологии" да потискат техните възгледи.

"Днес ние отхвърляме идеята, че корпорациите имат свободно право по Първата поправка да цензурират това, което хората казват", пише в решението съдия Андрю Олдъм, назначен от бившия президент Доналд Тръмп.

Законът беше приет в Тексас от ръководеното от републиканците законодателно събрание на щата и подписан от републиканския му губернатор. Сред технологичните групи, които оспориха закона и бяха на губещата страна на решението от петък, са NetChoice и Computer & Communications Industry Association, в които членуват Facebook на Meta Platforms, Twitter и YouTube.

Те се стремят да запазят правата си да регулират потребителското съдържание, като смятат, че то може да доведе до насилие. Те се позовават на опасенията, че нерегулираните платформи ще дадат поле на екстремисти като поддръжници на нацизма, терористи и враждебно настроени чужди правителства.

В петък асоциацията заяви, че не е съгласна с принуждаването на частните компании да предоставят равно третиране на всички гледни точки.

"Бог да благослови Америка" и "Смърт за Америка" са двете гледни точки и е неразумно и противоконституционно за щата Тексас да задължава частен бизнес да ги третира еднакво", се казва в изявлението, цитирано от "Ройтерс".

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Някои консерватори определиха практиките на социалните мрежи като злоупотреба, като изтъкнаха постоянното отстраняване на президента Тръмп от платформата на Twitter малко след нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г.. Тогава като причина за блокирането на профила на президента Twitter посочи "риска от по-нататъшно подстрекаване към насилие".

Тексаският закон забранява на компаниите за социални мрежи с поне 50 милиона активни потребители месечно да предприемат действия за "цензуриране" на потребители въз основа на "гледни точки" и позволява на потребителите или на главния прокурор на Тексас да подадат иск за прилагането на закона.

Главният прокурор на щата Кен Пакстън приветства решението като "огромна победа за конституцията и свободата на словото".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024