Доналд Тръмп официално пусна новата си социална мрежа Снимка: © Truth Social

Социалната мрежа Truth Social на бившия американски президент Доналд Тръмп бе пусната официално. Приложението е достъпно в AppStore за всички потребители на Apple.

За тези, които предварително са заявили използването му, апликацията е била свалена автоматично.

Стартът на новата платформа бележи завръщането на 45-ия президент на САЩ в социалните мрежи. Доналд Тръмп беше блокиран от Twitter, Facebook и YouTube след събитията от 6 януари миналата година, когато негови поддръжници нахлуха в сградата на американския Конгрес. Тогава Тръмп беше обвинен от технологичните гиганти, че разпространява съобщения, подстрекаващи към насилие, и нарушава общите им правила.

Truth Social официално функционира в бета версия от 21 февруари. Изборът на датата не е случаен, тъй като в този ден САЩ се отбелязва Деня на президента.

Приложението в момента е в тестов период. Някои потребители на платформата съобщават, че са имали проблем с регистрацията си поради огромния поток от желаещи. Очаква се апликацията да бъде налична за всички потребители в Америка до края на март. Все още не е ясно дали приложението ще се предлага извън територията на САЩ.

Снимки от потребители показват интерфейса на социалната мрежа, който изглежда почти идентичен с този на Twitter. Публикациите в платформата се наричат „истини“ и разполагат с опции за харесване, споделяне и коментиране.

Най-големият от синовете на бившия президент, Доналд Тръмп-младши, сподели снимка от първото съобщение на баща си в платформата. То гласи: „Подгответе се! Скоро ще се срещнете с любимия си президент“.

В мрежата е запазен и никнеймът на основателя на Twitter Джак Дорси. "Когато си готов, Джак. Ние сме тук", гласи един от най-разпространените постове от Truth Social.

Социалната мрежа е ръководена от бившия конгресмен от Републиканската партия Девин Нунес и е част от новата медийна компания Trump Media & Technology. Truth Social се позиционира като социална мрежа, която „насърчава отворения, свободен и честен глобален разговор, без да дискриминира на основа политически убеждения“.

Името на новата социална платформа, което в превод означава „истина“, породи доста реакции сред американското общество - основна заради критиките към Тръмп за неговата представа за истина. Изданието Washington Post публикува данни, че през четирите години от президентството си Тръмп е направил над 30 хил. фалшиви или подвеждащи твърдения.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023