Адвокатът на близките на Милен Цветков: Ще настояваме за затвор от 10 до 20 г. за Кристиан Николов Снимка: © NOVA

Адвокатът на близките на Милен Цветков се присъединява към прокуратурата с настояване Апелативният съд да се произнесе с по-тежка присъда за Кристиан Николов.

Софийският градски съд постанови 9 години лишаване от свобода за 23-годишния мъж и реши да го осъди за причиняване на смърт по непредпазливост на 4 март. Адв. Менко Менков и държавното обвинение обаче вече протестират присъдата и искат Николов да бъде признат за виновен в умишлено причиняване на престъпление.

Осъдиха Кристиан Николов на 9 г. затвор за смъртта на Милен Цветков

„Трябва да бъде признат за виновен за умишлено престъпление. В кръвта му бяха открити три наркотични и едно успокояващо вещество. Има смисъл да се повдигне такова обвинение от страна на прокуратурата, защото се касае не само за употреба на няколко наркотика, а за брутално нарушаване на правилника за движение по пътищата - с двойно превишение на скоростта, удар без какъвто и да било опит да се намали, на червен сигнал на светофара, при спряло МПС на Милен Цветков. Това е умишлено действие от страна на подсъдимия, с което той сам се е поставил в положение да управлява МПС, след като е знаел, че е употребил няколко наркотични вещества“, коментира адв. Менко Менков пред Нова ТВ.

„След като си употребил каквото и да било забранено вещество, управлението на МПС е незаконно. Подсъдимият сам се е поставил в това положение, знаейки че е употребил 232 нанограма на милилитър – изключително голяма доза, приета преди извършване на деянието. Той предприема движение в централна градска част при интензивно движение, при червен сигнал на светофара за колите и при зелен сигнал за пешеходците. Няколко души пешеходци са били на косъм, можеше да има още жертви. Оказа се, че подсъдимият е допускал този престъпен резултат и се е примирявал с него. Било е игра на руска рулетка“, коментира адвокатът на близките на Цветков, който загина навръх Великден през 2020 г.

Той твърди, че в практиката си съдът от няколко години издава присъди по обвинения за непредпазливост, що се отнася до престъпления на пътя. Менков казва, че в конкретния случай е редно да се търси по-тежко наказание.

В съдебната зала Кристиан Николов казваше, че наркотикът може да е попаднал в кръвта му чрез паста и чай, който го успокоявал. „Тези обяснения са приказки от „1001 нощ“, отговаря адв. Менков. „Експертите бяха категорични – кокаинът не може да попадне в кръвта на човека след случайно поглъщане с Йегермайстер, паста за зъби или успокоителен чай. Може само по два начина – венозно, какъвто случаят не е, или той да го е употребил чрез вдишване“.

Адвокатът каза, че Николов в даден етап ще може да иска предсрочно освобождаване от затвора, тъй като му се приспада домашният арест. Ако започне работа в затвора – два работни дни се признават за три излежани.

Ако бъде доказан евентуален умисъл, присъдата се променя - от 10 до 20 г. за конкретното деяние.


Кристиан Николов: Преди удара в колата на Милен Цветков ми причерня, беше като в сън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023