Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва Снимка: © Getty Images

Адвокатът на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил задържан за кратко в Москва, предават няколко световни издания, сред които BBC и Reuters.

Новината се появи в руските медии, които твърдят, че адвокатът Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред". Така и не става ясно обаче как точно го е нарушил. Впоследствие той е бил освободен, но е отказал да коментира причината за ареста му.

Дубков придружаваше майката на Навални - Людмила, в арктическата затворническа колония, където руският опозиционер почина на 16 февруари. Именно с негова помощ тя успя да види тялото му миналата събота - цели 8 дни след внезапната му смърт.

Людмила обвини разследващите в тактика за изнудване и смята, че се опитват да задържат тялото при себе си, докато тя не се съгласи да се сбогува със сина си без публично погребение - нещо, което тя отказа да приеме.

Говорителят на президента Владимир Путин нарече това твърдение абсурдно и заяви, че Кремъл няма никакво участие в организацията на погребението на Навални.

Това не е първият път, в който адвокати на руския опозицонен лидер са арестувани. През октомври 2023 г. други негови правни защитници - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер - бяха задържани по обвинения в "екстремизъм".

През 2021 г. руските власти забраниха Фондацията за борба с корупцията - организацията, ръководена от Навални, като я обявиха за "екстремистка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024