Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва Снимка: © Getty Images

Адвокатът на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил задържан за кратко в Москва, предават няколко световни издания, сред които BBC и Reuters.

Новината се появи в руските медии, които твърдят, че адвокатът Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред". Така и не става ясно обаче как точно го е нарушил. Впоследствие той е бил освободен, но е отказал да коментира причината за ареста му.

Дубков придружаваше майката на Навални - Людмила, в арктическата затворническа колония, където руският опозиционер почина на 16 февруари. Именно с негова помощ тя успя да види тялото му миналата събота - цели 8 дни след внезапната му смърт.

Людмила обвини разследващите в тактика за изнудване и смята, че се опитват да задържат тялото при себе си, докато тя не се съгласи да се сбогува със сина си без публично погребение - нещо, което тя отказа да приеме.

Говорителят на президента Владимир Путин нарече това твърдение абсурдно и заяви, че Кремъл няма никакво участие в организацията на погребението на Навални.

Това не е първият път, в който адвокати на руския опозицонен лидер са арестувани. През октомври 2023 г. други негови правни защитници - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер - бяха задържани по обвинения в "екстремизъм".

През 2021 г. руските власти забраниха Фондацията за борба с корупцията - организацията, ръководена от Навални, като я обявиха за "екстремистка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024