Aдвокатски колегии от цялата страна поискаха отмяна на избора за конституционни съдии

14 от 27-те областни адвокатски колегии в страната призоваха депутатите да отменят избора на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава, изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", се казва в позицията.

Тя обединява адвокатските съвети от Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Прави впечатление, че Софийската адвокатска колегия не е участвала в становището.

Писмото на адвокатите отправя завоалиран призив да не се допуска заклеването на Атанасова и Белазелков.

Апелът им е насочен към председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховните съдилища, които по закон би трябвало да бъдат свидетели на встъпването в длъжност на новите конституционни съдии.

Призив за недопускане на клетвата на двамата избраници беше отправен и от Корнелия Нинова към Румен Радев. БСП и "Възраждане" оспорват вота за Атанасова и Белазелков заради спорната формулировка за 9-годишния им мандат. То е в пряко противоречие с решение на КС за това откога започва да тече срокът на правомощията им - и предполага мандатът на двамата нови съдии да се намали с по 2 години.

Според адвокатите "формалният подход към процедурата" по избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии е създало усещане за „предрешеност на избора.“

В тяхната позиция се казва още, че при избора на нови конституционни съдии са били погазени основнополагащи принципи на „прозрачност, публичност и обоснованост“.

„Беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд“, се казва в позицията на адвокатските колегии.

„Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024г. за избор на конституционни съдии. Призоваваме председателя на Народното събрание, президента на Република България и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред“, завършва позицията на адвокатските колегии.

Няколко часа по-късно президентът Румен Радев обяви, че ще поиска отмяна на решенията за избор на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Според Радев също има нарушение на принципите на "откритост, прозрачност, публичност и обоснованост," които бяха въведени като задължителни изисквания при избора на членове на органи от Народното събрание с последните промени в Конституцията.


Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС Легитимен ли е изборът на Атанасова и Белазелков след подигравката на парламента с КС?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024