АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора за доставка на гориво от Русия Снимка: © Министерство на енергетиката

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора си с Русия за доставка на ядрено гориво, а наличното ще се използва за резерв, обяви директорът на централата Валентин Николов, цитиран от БНТ.

Той присъства на церемонията за внедряването на алтернативно гориво в централата, произведено от американската компания "Уестингхаус". Според Николов цената на американското гориво е сходна с тази на руското.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече зареден с първите 43 касети на "Уестингхаус" и се очаква отново да бъде пуснат в експлоатация на 9 юни. В момента блокът е спрян за планов ремонт и за презареждане.

"За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ "Козлодуй" ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика," обяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев присъства на церемонията.

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. В края на април тази година Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво.

Малко по-късно стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" преговоря с нея и за гориво за шести блок.

Американската компания има договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на 7-и блок с американски реактори по технологията AP 1000.

В края на февруари 2024 година парламентът окончателно ратифицира споразумението между България и Съединените щати за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди това Народното събрание реши България да преговаря с южнокорейската фирма "Хюндай" за строежа на новите енергийни блокове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024