Аферата FTX удари и инфлуенсърите: Том Брейди, Наоми Осака и Стеф Къри отиват на съд

Фалитът на криптоборсата FTX повлече след себе си не само загуба на милиарди долари, но и съдебни неприятности за някои от най-големите инфлуенсъри в света на киното и спорта.

Легендата на американския футбол Том Брейди и баскетболната звезда Стеф Къри са само част от хората, срещу които е заведено дело от пострадали инвеститори в FTX.

Причината: всеки от тях е участвал в промотирането на борсата за търговия с криптовалути на Сам Банкман-Фрийд, която банкрутира.

Бившата No.1 в женския тенис Наоми Осака също е посочена в списъка с лица, срещу които инвеститорите имат претенции. През март 2022 г. тя става посланик на бранда в опита на FTX да привлече повече жени към криптоиндустрията.

Звездите, които са рекламирали FTX, включват още актьорът от "Curb Your Enthusiasm" Лари Дейвид, супермоделът Жизел Бюндхен (която наскоро обяви развода си с Том Брейди) и Шакил О'Нийл.

  • Жалбоподателите твърдят, че FTX е разгърнала пирамидална Понци схема, която незаконно е превъртала парите на клиентите между различни дъщерни дружества.
  • "Част от схемата включва използването на някои от най-известните хора в спорта и развлекателната индустрия, за да привлекат финансиране и да подтикнат американските потребители да инвестират", се казва в иска.
  • Те определят бизнесмодела на борсата като "къща от карти", която цели да привлече вниманието на хора без задълбочени финансови познания чрез агресивен маркетинг.

Действително, в една от рекламите на FTX баскетболистът Стеф Къри от "Голдън Стейт Уориърс" си признава, че не разбира нищо от криптовалути.

"Не съм експерт и няма нужда да бъда. С FTX имам всичко, което ми трябва, за да продавам, купувам и търгувам с крипто безопасно", казва той.

Борсата на Сам Банкман-Фрийд излъчва реклама дори в почивката на Супербоул през 2022 г. - най-рейтинговото време в американския телевизионен ефир - като продуцира клип с Лари Дейвид с продължителност от 2:30 минути.

В него Дейвид разиграва различни сцени от човешката еволюция, в които неговият ретрограден герой омаловажава открития като колелото, вилицата, тоалетната, електричеството или мисиите до Луната, защото не ги разбира и не вижда ползата от тях.

На финала му предлагат да се включи в FTX и да търгува с криптовалути.

"Ммм, няма да стане. Никога не греша за тези неща. Никога", казва той, а на екрана излиза надпис: "Не бъди като Лари. Не изпускай шанса си с крипто, NFT, следващото голямо нещо".Том Брейди и Жизел Бюндхен снимат рекламата за FTX заедно, като вкарват най-известния спор от личния си живот - дали той да продължи спортната си кариера или не.

"Мисля, че говорихме по този въпрос - имам още 10 години пред себе си, или 15", казва 45-годишния Брейди на шега. Този път обаче Бюндхен го убеждава за нещо различно - да се включат в FTX и да "заразят" всички хора, които познават, с идеята за криптотърговията. Дори хората, които смятат Брейди за "предател" заради това, че напусна Patriots и се присъедини към конкурентен тим.

Самите Брейди и Бюндхен са част от губещите инвеститори от фалита на FTX, защото от 2021 г. двамата са акционери в компанията.

Брейди е "посланик" на бранда FTX, а жена му - съветник по екологичните и социалните инициативи на криптоборсата.

Сам Банкман-Фрийд от FTX е дарявал десетки милиони на политици. Сега (почти) никой не иска парите му

Колапсът на криптоборсата FTX е неспасяем: Създателят ѝ губи 94% от богатството си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024