AI for All: визията на Lenovo за следващото поколение Снимка: © Lenovo

Годината е 1983-та. Американският журналист и писател Стивън Робъртс се качва на велосипеда си. Още в първата година и половина навърта 10 000 км. Пътува с компютър, монтирани слънчеви батерии, аматьорски радиопредавател и други (обемни) джаджи, адекватни на времето. Пише статиите си от палатка, предава по телефона за издания като Time и Newsweek. Пътешествието му продължава до 1991 г. После се превръща в книга - Computing Across America. Това е историята на един от първите дигитални номади в света.

Тогава интернет достъпът още прохожда и “идва” предимно по стационарна жица. Компютърът е голям и тежи. Терминът “дигитален номад” го няма.

Днес за милиони хора “номадството” е начин на живот и работа и много от тях, също като Робъртс, не са програмисти, графични дизайнери, хай тек гигове, блогъри, инфлуенсъри. Пандемията от коронавирус, която сложи живота на пауза, “заключи” офисите и преобърна трайно концепцията за “работно място” сякаш по-скоро ускори и освети отдавна започнал процес, не го създаде.

Десетки са професиите, за които вече е достатъчно да имаш добра интернет връзка, ток и подходящите устройства, за да бъдеш ефективен, креативен, бърз, полезен. Без значение в коя точка на града, държавата, планетата си физически. Вече можем да си носим офиса в джоба. Или максимум в раницата. Хората се адаптират към възможностите на технологиите. А те - към новите нужди на хората.

Новата визия на Lenovo - AI for All - е в този тренд, като и в двете линии устройства на марката - consumer и business, предлагат и AI PC иновации.

Моделите на Lenovo Yoga и Lenovo Legion (най-високата серия геймърски лаптопи), които са част от в първия сегмент, са идеалният спътник на хора, които създават различни видове съдържание и имат креативни професии. Лаптопите Microsoft Windows 11 Lenovo Yoga на Lenovo идват с Lenovo Yoga Creator Zone, ексклузивен нов софтуер за създатели, художници и всеки, който иска да използва силата на генеративния AI за свой съюзник - лесно и сигурно. Всъщност това точно е функцията на AI - да е в помощ на човека, а не да му изземе територия.

Иновативният софтуер в новото поколение на Lenovo устройствата може да генерира изображения на база текстови описания, както и да вдъхва живот на скици. Потребителят въвежда какво иска да види и системата го пресъздава визуално.

Lenovo Yoga

Друг, но не само, още по-мобилен вариант, ако в момента на човек не му трябва компютърна мощ, е таблетът Lenovo Tab M11. Той е много подходящ и за ученици и студенти, защото ученето, досущ като работата в 21 век, може да се случва винаги и навсякъде.

Е, без да се прекалява, разбира се, на училище и на лекции е добре да се ходи и физически, не само виртуално. Таблетът е оборудван с Lenovo Tab Pen, удобен стилус, който осигурява много живо писане, рисуване и скициране. Със софтуера Nebo може да се преобразуват ръкописни записки в текст, а MyScript Calculator 2 решава уравнения и функции в реално време.

И още нещо ново - приложението аWPS Office позволява лесно и удобно разглеждане и редактиране на документи.

Когато говорим за бизнес сегмента - моделите Lenovo ThinkPad, Lenovo ThinkBook и Lenovo ThinkCentre ще свършат чудесна работа на онзи, който иска да бъде мобилен, но и бърз и ефективен, където и да се намира. В продуктовата серия се позиционира и ThinkPhone - резултат от уникалната колаборация между Lenovo и Motorola, която неслучайно носи етикета на "най-добър смартфон за киберзащита”.

Бизнес информацията и мобилните платформи са защитени с Lenovo ThinkShield - системи, също базирани на изкуствен интелект. Това означава, че хардуерът, фърмуерът и софтуерът на устройството са интегрирани, за да защитават най-чувствителни данни от външни заплахи.

Като говорим за бизнес, мобилност и креативност, може би тук е мястото на друг пример, който разказва какво стои зад новите тенденции да станем от бюрата и да работим отвсякъде.

Предприемачът Навал Равикант, пленил света със своите принципи за създаване на богатство и постигане на дългосрочно щастие, казва: “Не си богат, когато имаш Rolex, но на него поглеждаш кога ти започва обедната почивка. Богат си, когато можеш да разполагаш с времето си”. Репликата е от негово участие в подкаста на популярния водещ Джо Роугън, а епизодът е сред най-популярните.

Затова казваме, че технологиите ни печелят най-ценното. Време.

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024