АКФ: Изнудването на шофьори при "Дунав мост" продължава въпреки заявките на властта

Анонсът на служебния кабинет, че се заема със сигналите за мутренски рекет срещу шофьори по граничните пунктове, беше посрещнат с резерви от Антикорупционния фонд - организацията, която освети един от примерите за съмнителни корупционни практики в Русе при "Дунав мост" в свое разследване.

Юристите в АКФ обръщат внимание на твърдението на зам.-министъра на транспорта Димитър Недялков, че именно в Русе е намерено "решение с буферния паркинг", и че то ще бъде приложено и във Видин.

Междувременно ДАНС и НАП са ангажирани да извършат проверки по въпросните паркинги заради десетки оплаквания за финансов и бюрократичен тормоз над превозвачите.

Според данни на фонда, проблемът в Русе не само не е решен, но и "изнудването на шофьори продължава", опашките - също.

Разследването на АКФ от 2023 г. беше показало, че Община Русе е разрешила на частната компания "Тир Паркинг Русе" да построи голяма площадка за престой на камиони преди навлизане в граничната зона.

Същата фирма е оператор и на т.нар. "виртуална опашка" - електронна система, която управлява реда за преминаване на границата от изчакващите тежкотоварни превозни средства.

В репортажите на АКФ имаше свидетелства на спедитори и превозвачи, които се оплакват, че без талон от фирмата няма как да преминат границата, а служителите отказвали да предоставят такъв талон на камиони извън частния паркинг.

За "услугата" по престой на опашката се събират такси, върху които не се начислява ДДС. При това - те са тройно по-високи за чуждестранните превозвачи, независимо дали са от държава от ЕС или от трета страна.

Според АКФ - там се събират не само пари, но и "подробни данни за шофьорите, камионите, вида и местоназначението на товарите, изпращачите и получателите на товарите".

На камионите, които паркират на паркинга на „Тир Паркинг Русе", се дава предимство в реда за преминаване (т. нар. виртуална опашка), като времето им за изчакване се намалява с 3-4 часа, твърдят още от организацията.

Собственици на други, по-малки паркинги, са подали сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за нелоялна конкуренция, осъществявана от „Тир Паркинг Русе", но няма отговор, се казва още в позицията на фонда.

Как "Здрави момчета с черни тениски" контролират движението на Дунав мост-2

България - "Камък, който всички заобикалят" заради безобразията по границите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024