АКФ: Прокуратурата, МВР и ДАНС са пълни с "клиенти" на Пепи Еврото Снимка: © Антикорупционен фонд

Паралелните мрежи на зависимости, една от които е свързана с бившия следовател Петьо Еврото, са "инфектирали" прокуратурата, МВР и службите за сигурност със свои кадри.

Това каза директорът на "Антикорупционния фонд" Бойко Станкушев в интервю за Нова ТВ, малко преди организацията да излъчи разследване с бившата съпруга на Еврото Любена Павлова.

Станкушев описа "Осемте джуджета" като "криминална структура, изработена от бивши магистрати" и като "пиаца, на която всеки може да отиде и да предложи услугите си срещу нещо - било срещу помилване и унищожаване на неприятни факти, било за да изкара пари, или за да расте кариерно".

Той хвърли светлина върху сходна структура, която се ръководи от т.нар. Марто Нотариуса - "важен фактор, изградил аналогична мрежа за влияние като Петьо Еврото".

Станкушев го обвърза с друго разследване на АКФ - като посредник в т.нар. "списък за бърз контрол", в който главен герой се оказа бившият депутат и бивш съветник на Бойко Борисов Яне Янев. В него Янев беше връзката между семейството на Ивайла Бакалова, чийто съпруг беше арестуван, и магистрати от бившия Специализиран съд и прокуратура.

Ето как Станкушев описа дейността на Нотариуса: "Отиваш и казваш - настъпил съм мотиката. Районният прокурор ме е подпукал. Какво трябва да дам, за да изляза невинен? И той урежда работата, парите се движат от едно чекмедже към друго, стигат до много високи нива, вкл. в прокуратурата".

"Моите опасения са, че дори на много високи нива в ГДБОП и ДАНС има зависими хора, на които са правени услуги - и те са правили услуги", каза още Станкушев, който обърна внимание, че досега и прокуратурата, и Народното събрание си затваряха очите за изнесените скандални факти.

Колкото до жената на Пепи Еврото Любена Павлова, той каза само, че в свидетелствата си пред АКФ "не е отрекла нищо" от разкритията за "Осемте джуджета".

"Добавена стойност може да даде впоследствие, ако види, че може да се еманципира напълно от тези, от които е зависима - и с оглед на нейното физическо оцеляване и с оглед на нейното дете, както и на материалното ѝ състояние. Тя е доста заможен човек и има какво да губи и в този аспект", каза Станкушев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024