АКФ: Санкциониран руски депутат е идвал в България "на лечение" Снимка: © Getty Images

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува нови документи от хакнатата поща на руския депутат и зам.-председател на Думата Александър Бабаков, според които той е успял да влезе в България през 2014 г. въпреки санкциите срещу него.

През 2022 г. Бабаков беше обвинен от прокуратурата в Ню Йорк за незаконно влияние и пропаганда, а през 2014 г. "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, в което го уличава в опит да подкупи българския зам.-министър на енергетиката Божан Стоянов във връзка с проекта "Южен поток".

Александър Бабаков е и специален пратеник на руския президент по енергийните проекти, и от септември 2014 г. е в списъка на санкционираните от ЕС лица заради съпричастността му към руско-украинския конфликт.

Данните на АКФ показват, че руският депутат е поискал да получи виза съвсем скоро след вкарването му в черния списък - на 13 октомври 2014, като е посочил основание "среща с руски сънародници в София", насрочена само седмица по-късно.

На 15 октомври 2014 г. българското посолство в Москва изпраща писмо до руското Министерство на външните работи, в което отказва достъп на Бабаков.

"Българската страна внимателно разгледа молбата на МВнР на Руската федерация. Компетентните власти на Република България се отнесоха много сериозно към посочената по-горе молба.. и стигнаха до извода, че случаят, описан в нотата на МВнР на Руската федерация, не попада по никакъв начин в рамките на възможните изключения", се казва в това писмо.

Тази процедура се повтаря точно един месец по-късно - този път обаче Бабаков иска да дойде в България заради "планиран курс на лечение в Клиниката по гастроентерология и пулмология" в болница "Токуда" в София. Директорът на болницата е подписал и писмо, което придружава искането за медицинска виза.

Изненадващо, на 14 ноември 2014 г. посолството на България дава положителен отговор - заради "обстоятелствата от хуманитарен характер и дерогациите от списъка на лицата, попадащи под санкциите на ЕС" България вече разрешава на Бабаков да влезе в страната в периода 17-19 ноември.

Освен формалната разлика в причината за посещението - промяната, която се случва между двете писма, е смяната на правителството в България.

От 7 ноември 2014 г. на власт идва вторият кабинет на Бойко Борисов с мандат на ГЕРБ и подкрепа от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Министерството на външните работи се оглавява от Даниел Митов, който е външен министър и в предходния служебен кабинет на Георги Близнашки и остава на поста си от 6 август 2014 до 27 януари 2017 г.

Балкнски поток АКФ с още разкрития: Договорките за "Турски поток" са правени в банката на Цветелина Бориславова

В САЩ започна дело срещу Александър Бабаков - един от архитектите на българската енергийна зависимост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024