Кой е "работникът", който хареса костюма на Борисов

"След днешното посещение на строящата се магистрала съм и с едно сако по-малко. Янислав си го хареса и аз му го подарих. Това е най-малкото, което работниците заслужават"

Това е анонсът, който придружава една от най-странните предизборни срещи на Бойко Борисов навръх Трети март.

Видеото с продължителност 4:10 минути показва как кортежът на премиера спира при няколко фургона на строителите, които работят по участъка на АМ "Хемус" между п.в. "Боаза" и разклона за Плевен - Ловеч. Борисов е придружаван от бившия вътрешен министър Младен Маринов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и група охранители от НСО.

В "импровизираната" среща на строителната площадка има един главен герой освен министър-председателя - мъж на име Янислав ("Яни ме знаят").

За разлика от строителите, които са облечени в сигнални жилетки или гащеризони, мъжът не носи работни дрехи - облечен е в грейка и анцуг. От самото начало обаче успява да привлече вниманието на премиера, като го апострофира в гръб с думите "Всичко работи".

"Харесахме се с тебе... прическите...", шегува се Борисов, докато позира пред камерата на пресаташето си, прегърнат фамилиарно с човека.

"Почти мязам на Вас", отговаря мъжа, "само костюма трябва да си сменя", и щраква селфи за спомен.

"Яни... вчера един на "Струма" като тебе, като ме захвана, каза: "Всички села оправИ по Велинградско, само моето не оправи". Света Петка. Та утре съм казал кметът да дойде, 400 хиляди за пътища... Ако и ти имаш нещо, казвай", репликира Бойко Борисов, с което предизвиква бурен смях на строителната площадка.

"Имам, да", подсказва Янислав, но премиерът вече му е обърнал гръб.

Две минути по-късно обаче мъжът решава да се възползва от офертата и отново прекъсва потока на мисълта на Борисов на раздяла.

"Хареса ми костюмът обаче. Така ще си взема и аз. Няма да ми седи...", казва той, като докосва реверите на сакото му.

Нито охранителят от НСО, нито Борисов имат нещо против подхода на мъжа. Напротив.

"Имам ли друго (сако)? Направо го свалям и ти го давам", казва премиерът.

"Ако имаш... давай", отговаря мъжът, след което сваля грейката си и облича сакото на Борисов, докато мъжете отстрани се смеят. "Ех тоз' Яни, бе", казва неизвестен глас зад камерата.

"Ако ти стане, направо ти го давам", казва премиерът, докато Яни бърка в джобовете на новата си придобивка.

"Ако тука има евро-мевро, взимайте ги", казва той.

"'Алал да са ти", отговаря Борисов и оправя яката на подареното сако. "Само маската да си вземем, запалка ти оставям".

Работниците искрено се забавляват с политическото риалити, а един от тях ръкопляска и скандира "Браво, Бойко, бравоо".

Човекът със сакото изпраща Борисов чак до вратата на джипката, а стриймингът на ГЕРБ изключва преди да стане ясно кой - откъде е.

Часове по-късно в социалните мрежи се появи съвсем различна версия от тази на PR-а на Борисов. Според нея - мъжът, получил сакото на премиера, не е редови работник от "Хемус", а общински съветник от ГЕРБ във варненската община Суворово.

Съставът на ОбС от 2019 до 2023 г. показва, че групата на ГЕРБ е най-голяма (петима членове), а сред тях е мъж на име Янислав Ангелов Великов, съветник за първи мандат. Кметът на Суворово също е представител на партия ГЕРБ - Данаил Йорданов (кандидатирал се през 2011 г. като водач на листата на ВМРО в общината).

Задочно потвърждение за самоличността на човека има в записи от заседанията на Съвета на Суворово в YouTube канала на общината - на първия клип може да се види, че той отговаря "За" на въпроса на председателстващия как ще гласува съветникът "Великов".

Същият човек се вижда и в блога на варненския депутат от ГЕРБ Павел Христов, който през септември 2020 г. публикува снимки от среща с "кметове, общински ръководители и общински съветници от партията в Суворово и Девня".

Срещата му в Суворово е в присъствието на кмета Йорданов и на мъж, който има видима прилика с човека от клипа на Борисов, макар че тогава носи предпазна маска - а сега не.

"Никаква оставка, подкрепяме правителството на Бойко Борисов, категорични са хората в Суворово и Девня. В разговорите стана въпрос и за кадровата политика, за допуснати грешки, за компромиси с партньори и опозиция през мандата, но и за всички онези постижения, които с вдигната глава трябва да се посочат. Емисари на политическите опоненти и провалили се лидери удрят на камък в опитите си да отцепват хора от местните структури", се казва в публикацията от сайта на Павел Христов.

Янислав Великов потвърждава пред "Фрогнюз", че той е човекът от клипа на Борисов. В интервюто той казва, че работи на строителната площадка на магистралата като "началник на механизацията", освен че е общински съветник на ГЕРБ в Суворово.

"Аз го посрещнах човека. В обедната почивка бяхме тук с колегите и обядвахме. Той мина, завъртя чупката, каза: „Добър ден“. Станах аз, отидох: „Добър ден, г-н премиер! Няма ли да седнете да се видим с хората“. Каза: “Да, разбира се!“. И всичко така тръгна. И то на джипа го има всичкото каквото се е случило", казва той.

Великов твърди, че не е бил предупреден за посещението на правителствената делегация и че за първи път се вижда с Бойко Борисов.


Кой кой е в листите за Избори 2021: Футболисти, музиканти, актриси, лекари и журналисти

Проф. Илчев за Цвета Караянчева: "Какви нижощества стоят начело на българската държава"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024