Акциите на Apple поскъпнаха рекордно и компанията е на косъм от оценка от $3 трлн. Снимка: © Getty Images

Акциите на Apple достигнаха рекордно високо ниво и бяха на прага на пазарна капитализация от 3 трилиона долара в сряда. Книжата на производителя на iPhone поскъпнаха с 0,6% и приключиха деня на ниво 189,25 долара, с което пазарната стойност на гиганта достигна 2,98 трилиона долара, според данни на Refinitiv.

Заварянето вчера е второто поредно рекордно високо такова за акциите на Apple. Досега компанията не е приключвала търговска сесия с пазарна стойност на акциите над 3 трилиона долара. Много за кратко на 3 януари 2022 г. тя надхвърли психологическата граница в рамките на деня, преди да затвори под нея.

Последните печалби на акциите на най-ценната компания в света следват силното възстановяване през тази година на няколко технологии компании на Уолстрийт, подхранвани от залозите, че Федералният резерв е към края на серията си от повишаване на лихвените проценти в САЩ, и от оптимизма за потенциала на изкуствения интелект.

„Всъщност нямаше никаква нова информация от фундаментално естество, която да подкрепи движението на акциите“, посочва Томас Мартин, старши портфолио мениджър в Globalt Investments, пред Reuters.

Apple поскъпна с 46% през 2023 г., докато Nvidia нарасна със 185%, превръщайки се в първия производител на чипове с борсова стойност над 1 трилион долара. Цената на акциите на Tesla и Meta Platforms се е увеличила повече от два пъти тази година, а Microsoft е добавила 40%.

Приближаването на Apple към крайъгълния камък от 3 трилиона долара е следствие от пускането на пазара на 5 юни на скъпи очила за добавена реалност. Устройството е първият голям нов продукт в портфолиото на компанията от десетилетие насам – след обявяването на Apple Watch през 2014 г., и най-рискованият залог за нея от представянето на iPhone.

Apple разбива собствените си правила с първия си голям нов продукт от десетилетие

Освен това последният тримесечен отчет на Apple през май показа спад в приходите и печалбите, но все пак надмина очакванията на анализаторите. Заедно със стабилното изкупуване на акции, тези финансови резултати затвърдиха репутацията на гиганта сред инвеститорите като сигурна инвестиция в период на глобална икономическа нестабилност.

Неотдавнашните ръстове на акциите на Apple надхвърлиха прогнозите на анализаторите за бъдещите ѝ приходи. По данни на Refinitiv акциите на компанията се търгуват на цена около 29 пъти по-висока от очакваната печалба, което е най-високата им стойност от февруари 2022 г. насам.

Apple надхвърли пазарна капитализация от 1 трлн. долара през 2018 г., а през април 2020 премина и границата от 2 трлн. долара. В момента оценката на гиганта от Купертино е 2,98 трлн. долара, сочи актуалната справка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024