Актьорът Уилям Болдуин идва в България начело на журито на Синелибри 2023 Снимка: © Getty Images

Американският актьор Уилям Болдуин пристига в България през октомври за Международния кино-литературен фестивал Синелибри.

Братът на Алек и Стивън Болдуин ще бъде президент на журито, което ще излъчи победителите в основния конкурс за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба.

Синелибри са привлекли в журито и още известни имена - канадският кастинг-режисьор Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“); френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров; нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието; българската театрална и филмова звезда Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Полет над кукувиче гнездо“).

Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на НДК, когато зрителите ще могат да се срещнат и с представителите на международното жури.

Веднага след награждаването ще се излъчи новият филм на Роман Полански – шеметната черна комедия „Дворецът“, която съвсем скоро ще направи световната си премиера на фестивала във Венеция.

„Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел - разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой: преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански.

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Ferrari, Poor Things,  The Beast, кинофестивал Венеция филми 2023 Историите на Енцо Ферари, Присила Пресли и Леонард Бърнстейн. Идва кинофестивалът във Венеция

Cinelibri 2023, дати, програма Кино-литературният фестивал "Синелибри" ще отбележи 140 г. от рождението на Франц Кафка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024