Актьори от Народния театър се събират на протест на 1 март от 17:30 ч. в подкрепа на режисьора Александър Морфов, който беше уволнен дисциплинарно от директора Васил Василев.

Още един протест е планиран за 2 март (четвъртък) от 14 ч. пред Министерството на културата заради скандала.

Морфов беше отстранен в деня, в който PR-ът на театъра Велислава Кръстева напусна поста си в резултат на двумесечен публичен скандал, предизвикан от появата ѝ в компанията на Ахмед Доган на изборите на 2 октомври 2022.

Недоволството на артистите избухна още след новината за мотивите за уволнението на главния режисьор.

Във вторник пред сградата на Народния театър се събраха хора като Камен Донев, Албена Колева, Лилия Абаджиева и др., за да изразят протеста си срещу действията на Васил Василев.

"Помията, която се изля върху Народния театър, върху представления, върху артисти, върху цялата актьорска гилдия, надмина всичките ми очаквания. Но това е театър. Ние сме хора, които работим по съвсем друг начин. Министърът трябва да осъзнае този факт. Той е диригент, той знае какво е да излезеш пред публика, той знае каква е отговорността. Това е духът на нацията ни. Един от цвета на нацията – Александър, точно него да уволниш, означава, че си сатрап и нищо друго", казва актрисата Албена Колева пред БНР.

Режисьорът Лилия Абаджиева описва отстраняването на Морфов като "колективно убийство на един талантлив, извънреден творец".

"Срам! Позор за всички нас, че не успяхме да се преборим с чиновничеството и раболепието. Нямаме право всички да мълчим", коментира тя във Facebook-профила си.

Актьорът Валери Йорданов, който беше сред първите поддръжници на Александър Морфов в скандала с Велислава Кръстева, поиска пълна ревизия на Народния театър. В интервю за bTV той казва, че министърът на културата е изисквал отчет за даренията от фирми и раздадени допълнителни пари в театъра, но директорът Василев ги отказвал.

Йорданов все още се колебае дали да напусне в знак на протест или "да поостане малко, за да има партизани в тази гора".

Режисьорът Явор Гърдев, който също беше депозирал оставката си в началото на конфликта, обаче ще остане на щат в Народния театър.

Това става ясно от съобщение на ръководството, в което се описват мотивите за отстраняването на Александър Морфов по административен път заради "саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев".

  • "Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.
  • „Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.
  • За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в съобщението на театъра.

Отделно от артистичната общност - недоволство срещу действията на Васил Василев дойде и от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Коалицията публикува декларация, в която осъжда остро практиката за налагане на "дисциплинарни уволнения" на хора, които критикуват ръководството на публично учреждение.

"Подобни действия твърде много напомнят мракобесните времена от недалечното минало на България и са пълната противоположност на това, към което българската култура трябва да се стреми", казват от ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024