Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си Снимка: © Спаси София

Сюжетът "Какво се случва в Народния театър" - след назначаването на дългогодишния ПР на ДПС на същата позиция в театъра - продължава да се развива - вече по оста Александър Морфов срещу директора на "Иван Вазов" - Васил Василев.

47 актьори от трупата излязоха с отворено писмо в подкрепа на избрания през април тази година директор на културната институция. Това се случва ден, след като актьорът и режисьор Валери Йорданов поиска оставката на Василев в емоционално видеообръщение. Йорданов обръсна главата си онлайн в знак на протест, а два дни по-рано поде подписка и петиция в подкрепа на Морфов, заедно с колежката си Албена Колева.

В защита на Васил Василев застава близо 2/3 от трупата в Народния театър - по списък тя е от 74 души. Сред подписалите се са едни от най-известните имена в гилдията и на сцената на "Иван Вазов" (пълният списък вижте най-долу - б.р.) - Аня Пенчева, Владимир Пенев, Георги Мамалев, Ана Пападопулу, Деян Донков, Радина Кържилова, Антон Радичев, Снежина Петрова и др.

След публикуваните имена липсват тези на Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Теодора Духовникова и др.

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!", пишат подкрепящите директора на Народния театър актьори.

Изброяват и 9 негови постижения, откакто е на поста, като четвъртото от тях гласи: "Възстанови неправомерно свалени представления". По времето на предишния директор - Мариус Донкин (обвиняван във връзки с ДПС в миналото) - бяха свалени постановки на Александър Морфов.

Писмото звучи като задочен отговор на активността на Валери Йорданов и Албена Колева. Отделно вече вървят слухове за смяна на директора на Народния театър и затова мнозинството от трупата решава да го защити - след като проблемът тръгва от присъствието на Кръстева, но се насочва към Василев след отказа му да прекрати нейния дотовор по искане на Морфов.

Онлайн подписката, подета от Йорданов и Колева, е отворена и в нея вече са се включили над 1300 души. Но част от тях - анонимно. Подписи има и на хартия - събират се пред театъра.

"Може ли най-големият режисьор да бъде отстранен за трети път", попита Йорданов във видеообръщението си, мотивирайки подкрепата си за Морфов (до момента няма преки индикации, че той ще бъде изгонен, тече вътрешна проверка по случая с вратата).

Актьорът, който играе и в постановката "Хъшове" на Морфов, казва,, че и преди действията на режисьора и бунтът му срещу Кръстева, в културната институция са се случвали странни неща, хора са започнали да напускат, а други били уволнени. На последното заседание на комисията по култура, на което директорът бе изслушан, Йорданов отишъл, макар да е бил посъветван да не го прави. На място директорът се обърнал към него "да си трае": "Няма как да си трая, когато виждам управление като между 1976 и 1989 г.", заявява Йорданов в споменатото видео.

Предисторията:

Напрежението в Народния театър излезе наяве, когато вратата на Велислава Кръстева - назначена да отговаря за връзките с обществеността от Василев, осъмна с анти-ДПС надписи. Самата тя е бивш пиар на партията, бивш депутат и зам.-министър на културата в кабинета "Орешарски". За "извършител" се призна сам Морфов. Поводът - появата на Кръстева до почетния председател на ДПС Ахмед Догав в деня на изборите на 2 октомри, когато той гласува.

Самият Васил Василев избягва публично да коментира скандала. Той назначи вътрешна проверка в театъра, като една от целите е да се провери дискриминационни ли са подбудите на Морфов. Заради историята последваха оставки в Народния театър - на Захари Карабашлиев и на режисьора Явор Гърдев.

Карабашлиев заяви неотдавна в интервю, че "атмосферата в театъра е отровена". Позицията на Велислава Кръстева, на която е назначена в началото на юни, е "Ръководител връзки с обществеността и реклама". От интервюта, които се дадоха по време на скандала стана ясно, че тя има заслуга и за привличането на финансиране към театъра. Това, което с просто око се вижда на страницата на Народния театър, е че там вече стои логото на "Инса Ойл" на Георги Самуилов. От кеша на страницата може да се проследи появата му през месец октомври. Преди това като партньор на културната институция е посочена "Уникредит Булбанк".

Министърът на културата в служебния кабинет Велислав Минеков зае страната на Морфов и поиска оставката на Василев. Последният на свой ред заговори за политически натиск пред парламентарната комисия по култура и медии.

Резултат от вътрешната проверка, назначена от Васил Василев по случая с Велислава Кръстева и Александър Морфов до момента не е публично обявен.

Списъкът с имена, подписали отвореното писмо в защита на Васил Василев можете да видите отдолу, а целият състав на трупата на Народния театър - в този линк:

Албена Ставрева
Александра Василева
Ана Пападопулу
Антон Радичев
Аня Пенчева
Асен Данков
Биляна Петринска
Бойка Велкова
Валентин Балабанов
Васил Драганов
Владимир Карамазов
Владимир Пенев
Владислава Николова
Вяра Табакова
Георги Мамалев
Гергана Змийчарова
Дарин Ангелов
Деян Ангелов
Деян Донков
Ева Данаилова
Ева Тепавичарова
Елена Иванова
Емануела Шкодрева
Жаклин Даскалова
Жорета Николова
Иван Юруков
Илиана Коджабашева
Ирина Митева
Карла Рахал
Константин Еленков
Любомир Петкашев
Милена Атанасова
Михаил Петров
Ненчо Костов
Павлин Петрунов
Параскева Джукелова
Радена Вълканова
Радина Кърджилова
Снежина Петрова
София Бобчева
Стефан Къшев
Стефания Колева
Стоян Пепеланов
Христо Чешмеджиев
Христо Терзиев
Христо Петков
Цветан Алексиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024