Захари Карабашлиев: Атмосферата в театъра е отровена. Логото на "Инса Ойл"  се появи на сайта на Народния

След скандала между главния режисьор на Народния театър Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева, директорът Васил Василев се яви на изслушване в Комисията по култура и медии в НС.

Той представи писмената си версия на събитията, като обвини служебния министър на културата Велислав Минеков, че се опитва да кадрува в театъра. От думите му става ясно, че Велислава Кръстева "никога не е давала израз на своите политически възгледи или партийната си принадлежност".

Василев припомни, че в медийни изяви Минеков е нарекъл събитията в Народния като "война", която "води до тежък разпад". Според директора обаче такова нещо няма. В същото време в интервю за националното радио Захари Карабашлиев казва:

"Големият проблем е отровената атмосфера в театъра". Той подаде оставка от поста главен драматург на Народния театър в резултат на същия конфликт. Малко след него напускането си обяви и режисьорът Явор Гърдев.

"Посланието, което се изпраща от ръководството на Народния театър - че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно силно. Аз мога да продължа да пиша от вкъщи, от спалнята си, но Явор Гърдев не може да режисира в неговата спалня! Явор Гърдев и Морфов не могат да работят вън от театъра. Тяхното място е в театъра. Разбирате ли разликата? И това е посланието, което ръководството на този театър изпраща към творците: "Ние можем без вас!"", казва още Карабашлиев пред БНР, цитиран от "Дневник".

Версията на Василев обаче е друга:

"Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти като чистка на политически опоненти", заявява Василев.

"Поведението и действията на министъра създават впечатление у мен за лична негова намеса и опит да доведе насоката за лична моя свързаност в конфликта Морфов-Кръстева", пише в декларацията на Васил Василев, прочетена пред депутатите."Не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК."

Директорът косвено отговаря на изказване на министъра отпреди две седмици, че за свой комфорт се е обградил с фигури с разнообразни партийни предпочитания: "И аз да направя така министерството – да си взема едно ДПС, едно БКП, едно ДБ и малко ПП, нещата ще бъдат чудни. Няма да можете да ме мръднете от този пост още 63 г.", пише още в декларацията.

Васил Василев Народен театър

Преди седмица стана ясно, че директорът на театъра Васил Василев е разпоредил проверка срещу Александър Морфов за това дали не е "подложил на дискриминация" Кръстева с протеста си заради нейната поява редом до Ахмед Доган в деня на изборите на 2 октомври.

Позицията на Велислава Кръстева, на която е назначена в началото на юни, е "Ръководител връзки с обществеността и реклама". От интервюта, които се дадоха по време на скандала стана ясно, че тя има заслуга и за привличането на финансиране към театъра.

Това, което с просто око се вижда на страницата на Народния театър, е че там вече стои логото на "Инса Ойл" на Георги Самуилов. От кеша на страницата може да се проследи появата му през месец октомври. Преди това като партньор на културната институция е посочена "Уникредит Булбанк".

Самуилов беше собственик на фирмата-купувач на имотите на Пеевски, сред които и небезизвестният хотел "Берлин". Самуилов е и един от 8-те най-големи бенефициенти по отпуснатите от държавата в мандата на ГЕРБ 1,5 млн. лв. за „малък и среден бизнес“. След изказване на Асен Василев, че "Инса ойл" е едно от дружествата, които са увеличили спекулативно цените на бензина и дизела, което е довело до паническо презапасяване заради внушенията, че горивата поскъпват масово, прокуратурата започна разследване по сигнал Самуилов.

Асен Василев: Георги Самуилов ми сподели, че е бил принуден да отчислява суми на Пеевски и Борисов

Името на Самуилов е свързано и с друг театър - "Античния" в Пловдив, когато преди години го беше наел, за да си празнува годишнината.

Случката е от 2015 година и въпреки сигналите на пловдивчани, че музиката е продължила до ранни зори, общината не успя да глоби организатора на събитието.

“Увеличените заплати са нещо много хубаво, което, предполагам, включва и отдел “Маркетинг и PR”, защото приходите, прочетох в страницата на самия Народен театър, започват да се покачват, което значи, че има средства да се поддържат тези нива на заплащане. И всичко това има своите икономически основания”, коментира и Явор Гърдев при напускането си от поста главен режисьор на Народния театър в предаването "Лице в лице" по bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024