Албания иска отделяне от РСМ, ако преговорите с ЕС не започнат през юни Снимка: © Getty Images

Албания ще поиска отделяне от Северна Македония в преговорите за членство в ЕС, ако такива не започнат до края на юни. Това заяви албанският премиер Еди Рама, предаде "Асошиейтед прес". Кандидатурите на двете страни за присъединяване към ЕС вървят в пакет и се изисква единодушно одобрение от всички членки на Съюза за старт на преговорния процес. Той обаче не може да започне официално заради ветото, наложено от България, докато продължава спора със Северна Македония.

Премиерът на Албания каза, че страната му може да се справи и сама в усилията си по започване преговори за членство и обясни, че ще изчака до юни преди "да промени курса си, за да не чака България до безкрай".

На посещение в столицата Тирана е еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей, който посочи, че забавянето на преговорите от страна на Брюксел компрометира сигурността и доверието. По думите му Европейският съюз работи усилено, за да убеди България и Северна Македония да прекратят спора си и да отворят пътя към еврочленството на Албания и РСМ.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на двете страни през 2020 г., въпреки че не беше определена дата за начало на преговорите. България обаче блокира старта им с аргумента, че Северна Македония не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано от София и Скопие.

Македонското преброяване предизвика смут и в София, и в Скопие

"Ние наистина оценяваме търпението на Албания и молим за още малко. Целта е начало на преговорите да се постигне по време на френското председателство", обясни Вархели.

Еврокомисарят каза, че интеграцията на Скопие и Тирана е свързана със сигурността и стабилността на Западните Балкани. Държавите от региона обаче са на различни етапи в стремежа си за присъединяване към Съюза. Процесът в Черна гора е в застой, докато Косово и Босна и Херцеговина тепърва трябва да получат статут кандидатстващи страни. Албания и Република Северна Македония чакат промяна в позицията на България, за да започнат официално преговорите, а Сърбия продължава да няма реална политическа воля за членство, въпреки че европейската интеграция е обявена за приоритет от властите.

Притисната между ЕС и Русия - пое ли Сърбия към Китай?

Членството в ЕС се разглежда като стимул за демократични, политически и икономически реформи на Балканите. Ускоряването на процеса по разширяване на Съюза стана по-неотложно след руската военна инвазия в Украйна.

Според някои ескперти преговорите със Скопие и Тирана ще започнат през юни. Тогава се очаква и становище относно присъединяването на Украйна към ЕС и дали процесът в това отношение може да се ускори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024