Снимка: © Getty Images

Албания ще поиска отделяне от Северна Македония в преговорите за членство в ЕС, ако такива не започнат до края на юни. Това заяви албанският премиер Еди Рама, предаде "Асошиейтед прес". Кандидатурите на двете страни за присъединяване към ЕС вървят в пакет и се изисква единодушно одобрение от всички членки на Съюза за старт на преговорния процес. Той обаче не може да започне официално заради ветото, наложено от България, докато продължава спора със Северна Македония. 

Премиерът на Албания каза, че страната му може да се справи и сама в усилията си по започване преговори за членство и обясни, че ще изчака до юни преди "да промени курса си, за да не чака България до безкрай".

На посещение в столицата Тирана е еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей, който посочи, че забавянето на преговорите от страна на Брюксел компрометира сигурността и доверието. По думите му Европейският съюз работи усилено, за да убеди България и Северна Македония да прекратят спора си и да отворят пътя към еврочленството на Албания и РСМ.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на двете страни през 2020 г., въпреки че не беше определена дата за начало на преговорите. България обаче блокира старта им с аргумента, че Северна Македония не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано от София и Скопие. 

Македонското преброяване предизвика смут и в София, и в Скопие

"Ние наистина оценяваме търпението на Албания и молим за още малко. Целта е начало на преговорите да се постигне по време на френското председателство", обясни Вархели.

Еврокомисарят каза, че интеграцията на Скопие и Тирана е свързана със сигурността и стабилността на Западните Балкани. Държавите от региона обаче са на различни етапи в стремежа си за присъединяване към Съюза. Процесът в Черна гора е в застой, докато Косово и Босна и Херцеговина тепърва трябва да получат статут кандидатстващи страни. Албания и Република Северна Македония чакат промяна в позицията на България, за да започнат официално преговорите, а Сърбия продължава да няма реална политическа воля за членство, въпреки че европейската интеграция е обявена за приоритет от властите.

Притисната между ЕС и Русия - пое ли Сърбия към Китай?

Членството в ЕС се разглежда като стимул за демократични, политически и икономически реформи на Балканите. Ускоряването на процеса по разширяване на Съюза стана по-неотложно след руската военна инвазия в Украйна.

Според някои ескперти преговорите със Скопие и Тирана ще започнат през юни. Тогава се очаква и становище относно присъединяването на Украйна към ЕС и дали процесът в това отношение може да се ускори. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията