Албания иска отделяне от РСМ, ако преговорите с ЕС не започнат през юни Снимка: © Getty Images

Албания ще поиска отделяне от Северна Македония в преговорите за членство в ЕС, ако такива не започнат до края на юни. Това заяви албанският премиер Еди Рама, предаде "Асошиейтед прес". Кандидатурите на двете страни за присъединяване към ЕС вървят в пакет и се изисква единодушно одобрение от всички членки на Съюза за старт на преговорния процес. Той обаче не може да започне официално заради ветото, наложено от България, докато продължава спора със Северна Македония.

Премиерът на Албания каза, че страната му може да се справи и сама в усилията си по започване преговори за членство и обясни, че ще изчака до юни преди "да промени курса си, за да не чака България до безкрай".

На посещение в столицата Тирана е еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей, който посочи, че забавянето на преговорите от страна на Брюксел компрометира сигурността и доверието. По думите му Европейският съюз работи усилено, за да убеди България и Северна Македония да прекратят спора си и да отворят пътя към еврочленството на Албания и РСМ.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на двете страни през 2020 г., въпреки че не беше определена дата за начало на преговорите. България обаче блокира старта им с аргумента, че Северна Македония не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано от София и Скопие.

Македонското преброяване предизвика смут и в София, и в Скопие

"Ние наистина оценяваме търпението на Албания и молим за още малко. Целта е начало на преговорите да се постигне по време на френското председателство", обясни Вархели.

Еврокомисарят каза, че интеграцията на Скопие и Тирана е свързана със сигурността и стабилността на Западните Балкани. Държавите от региона обаче са на различни етапи в стремежа си за присъединяване към Съюза. Процесът в Черна гора е в застой, докато Косово и Босна и Херцеговина тепърва трябва да получат статут кандидатстващи страни. Албания и Република Северна Македония чакат промяна в позицията на България, за да започнат официално преговорите, а Сърбия продължава да няма реална политическа воля за членство, въпреки че европейската интеграция е обявена за приоритет от властите.

Притисната между ЕС и Русия - пое ли Сърбия към Китай?

Членството в ЕС се разглежда като стимул за демократични, политически и икономически реформи на Балканите. Ускоряването на процеса по разширяване на Съюза стана по-неотложно след руската военна инвазия в Украйна.

Според някои ескперти преговорите със Скопие и Тирана ще започнат през юни. Тогава се очаква и становище относно присъединяването на Украйна към ЕС и дали процесът в това отношение може да се ускори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024