Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

Депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев разкритикува ИТН, че притиска коалиционните си партньори да хвърлят "прах в очите на хората" с 2-годишното отлагане на по-засиления съдебен контрол върху строителството на големи обекти.

Дунчев призова президента Румен Радев да наложи вето на току-що приетите промени и коментира, че "няма как да сме сигурни дали това решение не е било играно в полза на предишната власт, която смята с нейните фирми да продължи схемите".

Промените в закона за околната среда бяха внесени в 47 НС от Министерски съвет още в началото на 2022 г. До края на май обаче най-важната част от тях - възстановяването на възможността за обжалване на екооценките на нови магистрали, язовири и др. на 2 инстанции - беше практически спряна. Вместо това парламентът прие тя да се върне едва на 1 юли 2024 г.

Премахването на двуинстанционния контрол беше прието през 2017 г. от ГЕРБ с аргумента, че обжалванията водят до умишлено спиране на важни за държавата проекти - например АМ "Струма". Според депутата от ПП обаче ограничаването на правото за съдебен контрол се е промъкнало не само в закона за околната среда, но и в за биоразнообразието, за устройството на територията и дори в закона за достъп до обществена информация.

"Това е една философия на предишните управляващи да се разгражда правосъдието там, където има мощна гражданска активност, която се възприема като пречка за авторитарната власт", коментира той.

Александър Дунчев твърди, че "компромисът" със запазването на закона на ГЕРБ за още 2 години представлява бламиране на правителството, а срокът е бил "спуснат" под натиск от коалиционните партньори, без да стане ясно от кого и защо. Неговото обяснение: "Тук наднича страхът да не се разпадне коалицията".

"Колегите от коалицията се видяха в чудо да търсят компромисно решение, с което хем хвърлят прах в очите на хората, че ще има втора съдебна инстанция, хем няма да е скоро", каза Александър Дунчев в интервю за подкаста на "Правосъдие за всеки".

"Когато нещо се отложи във времето, всяка година с едно параграфче в закона срокът може се удължава всяка година с още една, с още една и т.н. Повтаряме не един, а няколко модела на ГЕРБ. Ние се намираме в сложна коалиционна обстановка - аз го наричам коалиционен колапс и блокаж. Има предварително решение, че щом един от коалиционните партньори не е съгласен, предложенията няма да се подкрепят", казва той.

Дунчев твърди, че съпротивата срещу връщането на двуинстанционния контрол за екооценки идва от МРРБ, където отговарят за реализирането на големите национални обекти. Между първо и второ четене Владислав Панев от ДБ внесе предложението за 2-годишна отсрочка на решението, което според Дунчев е било резултат от компромис с позицията на ИТН, в чиято квота е МРРБ.

Той се обърна с призив към Румен Радев да върне за прегласуване промените в Народното събрание.

"Ако президентът е принципен и предишния път е казал, че трябва да има правосъдие и то на момента, а не след две години, би трябвало пак да реагира. Ако има нов диалог, може би постепенно ще стигнем до извода, че хората, които носят отговорност, имат нужда от втора инстанция повече отколкото предполагат", каза той.

Дунчев отхвърли критиките срещу правозащитни организации за това, че умишлено бавят големите строежи като АМ "Струма".

Той посочи, че в повечето случаи отлагането заради съдебни дела продължава не повече от 6 месеца на две инстанции, а премахването на възможността за повторно обжалване не е помогнало за деблокирането на проекта за "Струма", защото сега и Европейската комисия се противопоставя на плановете за трасето ѝ.

Депутатът от ПП предупреди, че заедно с група колеги от ДБ и БСП като Зорница Стратиева и Крум Зарков ще продължават да "притискат хората, които спускат решения", защото по този начин ги принуждават да свалят маската и да покажат чии интереси защитават.

"Когато Кирил (Петков) и Асен (Василев) сложиха на масата въпроса за Украйна и заявиха подкрепа, веднага в коалицията започнаха да падат маски. Спряхме далаверите на "Капитан Андреево" и веднага от коалицията започнаха да излизат персоните, които са свързани с това задкулисие да защитават схемите, докато БАБХ хвана милиони, източвани от държавата. Когато се правят избори за този и онзи пост и се стигне до факти, пак падат маските", коментира Дунчев.

При скандала с фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" депутатите от ИТН решиха заедно с ГЕРБ да поискат оставката на директора на БАБХ, излъчен от "Продължаваме промяната".

"Нашите колеги гледат да правят компромиси, защото те считат, че ако съборим коалицията и управлението се поеме от предишните, ще се върнем 10 години назад. Виждате, че обществото е много летливо - днес е за едните, утре за другите. Могат да си останат с популизма на предишните управляващи, а промяната да си тръгне от България завинаги. Уважавам решението на колегите, но настоявам да са много по-прозрачни, защото следващия път това ще им коства главата", каза Дунчев.

Това не е първият случай, в който той открито критикува коалиционен партньор заради съмнения в злоупотреба с власт. През март премиерът Кирил Петков уволни зам.-министър на земеделието, който беше обвинен от Дунчев в упражняване на натиск за спорни кадрови решения в горските стопанства в страната.


Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024