Близкият до Путин Алексей Кудрин се оттегля като ръководител на Сметната палата, за да отиде в Yandex Снимка: © Getty Images

Дългогодишният съюзник на президента Путин Алексей Кудрин се оттегля от поста си на ръководител на руската Сметната палата, съобщава "Ройтерс". Според източници обаче той няма да остане без работа и е готов да заеме позиция в руския технологичен гигант Yandex.

През цялата си кариера Кудрин е смятан както за прозападен икономически либерал, така и за близък съюзник на президента Владимир Путин. Сега той ще стане най-високопоставеният държавен служител, който се оттегля от поста си от началото на войната в Украйна.

"Прекарах около 25 години в публичния сектор. Сега бих искал да се съсредоточа върху големи проекти, които са свързани с развитието на широкообхватни частни инициативи, но които също имат значително въздействие върху хората", написа той в канала си в Telegram.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че горната камара на парламента ще разгледа оставката на Кудрин на заседание в сряда, след като Кремъл изпрати документ с искане той да бъде освободен от поста си.

Алексей Кудрин е финансов министър на Русия за повече от десетилетие - между 2000 и 2011 г.. Той е в руската политика от 90-те години на миналия век, а през 2018 г. беше назначен за ръководител на Сметната палата - малко, след като Путин беше преизбран за четвъртия си мандат в Кремъл.

Миналата седмица двамата са обсъждали бъдещето на Yandex, съобщават трима души, запознати с въпроса пред "Ройтерс". Те казват, че се очаква Кудрин да заеме пост в технологичната компания. Руската държавна агенция ТАСС също съобщи, че е взето решение икономистът да получи висша роля във фирмата преди нова година.

По-рано Yandex обяви, че преразглежда възможна мащабна промяна в управлението си, която може да доведе до отделянето ѝ от холандската компания майка, продажба на повечето услуги в Русия и отнемане на някои международни бизнес звена.

  • Yandex често е наричана "руският Google". Тя разполага с уеб търсачка, като отделно предоставя услуги за таксита и доставка на храна в Русия.
  • Компанията е регистрирана в Нидерландия и има дъщерни дружества в Европа, Великобритания и САЩ.
  • Основната част от бизнеса ѝ обаче е в Русия и рускоговорящите страни.

От началото на войната в Украйна компанията е подложена на все по-голям натиск и дори продаде няколко от своите звена, сред които и новинарската си услуга. Тя беше предоставена на контролирания от държавата конкурент "ВКонтакте".

"Руският Гугъл" - оръжие във войната. Но вече се разпада

Директорът на "Яндекс" Елена Бунина подаде оставка и реши да напусне Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024