Алексей Навални излезе от изкуствената кома Снимка: © facebook.com/Navalny

Състоянието на Алексей Навални се подобрява и той вече е изведен от изкуствената кома. Това съобщиха днес от берлинската болница Charité, в която 44-годишният руски опозиционен лидер бе приет за лечение.

От клиниката допълват, че скоро ръководителят на Фонда за борба с корупцията в Русия няма да има нужда и от респиратор. "Той отговаря на вербалните подтици", съобщиха от Charité. Добавиха, че все още не може да бъде преценено какви ще са "дългосрочните щети върху здравето му след тежкото отравяне".

"Лекуващите медици остават в близък контакт със съпругата на Навални. След консултация със съпругата на пациента, от Charité уверяваме, че решението да разкриваме детайли за състоянието му ще става само по негови желания", споделиха от берлинската клиника.

НАТО призова Русия да разкрие своята "програма Новичок"

На 20 август Навални се почувства зле по време на полет в Русия и бе хоспитализиран в болница в град Омск по спешност. След редица препятствия той бе транспортиран в немската столица, а там лекарите установиха, че е отровен с нервно вещeство от групата "Новичок" - същото, с което бе извършено нападението на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 г.

Москва твърди, че при анализите, извършени в Омск, не са открити никакви отровни вещества в организма на един от най-големите критици на Владимир Путин. Днес Кремъл за пореден път отхвърли „абсурдните опити" да бъде хвърлена вина върху Русия за "предполагаемо" отравяне на Алексей Навални.

„Опитите Русия да бъде свързана с това, което се е случило, са неприемливи и абсурдни“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Очакваме информация (б.а. - от Германия) идните дни“, допълни той.

ЕС обмисля санкции срещу Москва, а позицията на НАТО по случая с отравянето на Навални е, че Русия трябва да окаже пълно съдействие в разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия, както и да разкрие своята програма "Новичок".

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел не изключва вероятността казусът с Навални да се отрази на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Преди дни външният министър Хайко Маас каза, че ако Русия не съдейства за изясняване на случилото се с руския опозиционер, Германия ще бъде принудена да оттегли подкрепата си за газовия проект. Днес правителственият говорител Щефен Зейберт обяви, че канцлерът е изявила съгласие с позицията му.


Прочетете още:

Случаят "Навални" и фалшивият сигнал за бомба на летището в Омск

Кой е човекът, платил полета на Навални: Филантроп или син, харчещ парите на баща си?

Гебрев: Случаите ни с Навални са много сходни, не само заради симптомите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024