Гебрев: Случаите ни с Навални са много сходни, не само заради симптомите Снимка: © Getty Images

„Симптомите на Алексей Навални и моите съвпадат напълно“ – това съобщи отровеният през април 2015 български оръжеен производител Емилиян Гебрев. В интервю за „Тази сутрин“ пред bTV той каза, че неговият случай и този на руския опозиционен лидер са сходни не само заради симптомите.

„И като отравяне, и като обяснение и замитане след това“, обясни Гебрев. По думите му – и в двата случая се давали всякакви различни обяснения, за да бъде спечелено време за „замитане и оттегляне на замесените“.

Има ли "българска следа" в разследването на случая Навални?

Преди няколко дни „Шпигел“ и платформата за разслездваща журналистика „Белингкат“ откриха сходство в случаите с отравянето на Навални и Гебрев. Германската медия цитира данните от доклада на лекарите в болница "Шарите", според които Навални е бил отровен на 20 август. Същото нещо се случва и през април 2015 г. с българина. Той е приет във ВМА, но след месец е изписан. Лекарите откриват следи от отравяне, но не установяват веществото, с което е извършено нападението. Скоро обаче Гебрев отново е приет за лечение, пак със симптоми на отравяне. Оцелява и при двете нападения.

Заедно с Гебрев бяха отровени и сина му, и един от мениджърите на неговата компания. Българската прокуратура обвини тима руски граждани за нападението, като посоченият мотив бе оръжейни сделки с Грузия и Украйна. Българският бизнесмен обаче обяви, че трето поредно разследване по неговия случай било спряно.

„Не се търси дали има българска следа, български ятаци, български интереси“, съобщи той и определи случая като "парадоксален". По думите му - държавното обвинение не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото "ще се достигне до доста високи властови нива".

Той сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите. Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Бизнесменът оприличи като "смешна" внушената от прокуратурата история, че е бил отровен, защото търгувал с оръжие за Украйна. „Тогава много семейства трябва да са били избити до 20-то коляно, включително и в Полша, Чехия“, каза оръжейният бизнесмен. Той отказа да коментира точните параметри на своя оръжеен бизнес в Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“.

„И моето състояние беше в кома и на изкуствено дишане. Ние бяхме преди Скрипал и Навални – ние бяхме пионерите в това направление. До ден днешен е тайна и за разследващите, и за мен, как отровата е попаднала в моя организъм“, каза Гебрев.

„Финландска лаборатория откри почти всичко, с изключение на едно вещество“, каза той за изследванията на субстанцията, с която е бил отровен. „За да го открие това вещество, нашата страна можеше да се обърне към една организация, но не го направи“, каза бизнесменът и посочи, че става дума за Организацията за забрана на химическите оръжия. Обяви, че и досега не разбира защо българската държава „не е призовала, не е помолила, не е поискала съдействие“ по неговия случай. От Великобритания и Германия, по думите му, веднага поискали съдействие по случаите „Скрипал“ и „Навални“.


Прочетете още:

Защо в Омск лекуваха Навални с атропин, ако "не е бил отровен"?

"Шарите": Има подобрение в състоянието на Навални

Случаят "Навални" и фалшивият сигнал за бомба на летището в Омск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024