Снимка: © Getty Images

„Симптомите на Алексей Навални и моите съвпадат напълно“ – това съобщи отровеният през април 2015 български оръжеен производител Емилиян Гебрев. В интервю за „Тази сутрин“ пред bTV той каза, че неговият случай и този на руския опозиционен лидер са сходни не само заради симптомите.

„И като отравяне, и като обяснение и замитане след това“, обясни Гебрев. По думите му – и в двата случая се давали всякакви различни обяснения, за да бъде спечелено време за „замитане и оттегляне на замесените“.

Има ли "българска следа" в разследването на случая Навални?

Преди няколко дни „Шпигел“ и платформата за разслездваща журналистика „Белингкат“ откриха сходство в случаите с отравянето на Навални и Гебрев. Германската медия цитира данните от доклада на лекарите в болница "Шарите", според които Навални е бил отровен на 20 август. Същото нещо се случва и през април 2015 г. с българина. Той е приет във ВМА, но след месец е изписан. Лекарите откриват следи от отравяне, но не установяват веществото, с което е извършено нападението. Скоро обаче Гебрев отново е приет за лечение, пак със симптоми на отравяне. Оцелява и при двете нападения.

Заедно с Гебрев бяха отровени и сина му, и един от мениджърите на неговата компания. Българската прокуратура обвини тима руски граждани за нападението, като посоченият мотив бе оръжейни сделки с Грузия и Украйна. Българският бизнесмен обаче обяви, че трето поредно разследване по неговия случай било спряно.

„Не се търси дали има българска следа, български ятаци, български интереси“, съобщи той и определи случая като "парадоксален". По думите му - държавното обвинение не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото "ще се достигне до доста високи властови нива".

Той сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите. Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Бизнесменът оприличи като "смешна" внушената от прокуратурата история, че е бил отровен, защото търгувал с оръжие за Украйна. „Тогава много семейства трябва да са били избити до 20-то коляно, включително и в Полша, Чехия“, каза оръжейният бизнесмен. Той отказа да коментира точните параметри на своя оръжеен бизнес в Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“.

„И моето състояние беше в кома и на изкуствено дишане. Ние бяхме преди Скрипал и Навални – ние бяхме пионерите в това направление. До ден днешен е тайна и за разследващите, и за мен, как отровата е попаднала в моя организъм“, каза Гебрев.

„Финландска лаборатория откри почти всичко, с изключение на едно вещество“, каза той за изследванията на субстанцията, с която е бил отровен. „За да го открие това вещество, нашата страна можеше да се обърне към една организация, но не го направи“, каза бизнесменът и посочи, че става дума за Организацията за забрана на химическите оръжия. Обяви, че и досега не разбира защо българската държава „не е призовала, не е помолила, не е поискала съдействие“ по неговия случай. От Великобритания и Германия, по думите му, веднага поискали съдействие по случаите „Скрипал“ и „Навални“.


Прочетете още:

Защо в Омск лекуваха Навални с атропин, ако "не е бил отровен"?

"Шарите": Има подобрение в състоянието на Навални

Случаят "Навални" и фалшивият сигнал за бомба на летището в Омск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос