Има ли "българска следа" в разследването на случая Навални? Снимка: © Getty Images

Експертите, които проверяват случая с Алексей Навални, намират сходство между него и отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев. Това съобщава "Шпигел" в своя съвместна публикация с платформата за разследваща журналистика "Белингкат".

Германската медия цитира данните от доклада на лекарите в болница "Шарите", според които Навални е бил отровен на 20 август. Същото нещо се случва и през април 2015 г. с Гебрев. Симптомите при бизнесмена започват с необиичаен сърбеж на окото. Впоследствие той колабира и изпада в състояние на кома. Синът му и един от мениджърите в компанията също преживяват криза. Лекарите откриват следи от отравяне, но не установяват конкретното вещество, с което е извършено нападението.

Гебрев е приет по спешност във Военномедицинска академия, откъдет е изписан едва след един месец. Но скоро отново е приет за лечение - пак със симптоми на отравяне.

Бизнесменът оцелява и при двете нападения.

Според публикацията - германските медици са влезли в контакт с българските си колеги, тъй като явно смятат за възможно да е използвано подобно или еднакво вещество за атаката срещу Алексей Навални.

Кой е човекът, платил полета на Навални: Филантроп или син, харчещ парите на баща си?

Емилиян Гебрев сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите.

Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу трима служители на ГРУ в началото на 2020 г. - идентифицирани като Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Един от тях е замесен и в организацията на атентата срещу Сергей Скрипал.

Обвинението гласи, че в периода от 28 април 2015 г. до 4 май 2015 г. съизвършителите са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

В първото съобщение на "Шарите" се казваше, че Алексей Навални е бил изложен на действието на активна съставка от групата на холинестеразните инхибитори - те включват органофосфатите, както и други вещества.

Според информацията на "Шпигел" и "Белингкат", водещата версия на специалистите е, че Навални е поразен с вещество от групата на органофосфатите. В нея попадат някои инсектициди, но и нервно-токсични вещества като зарин и новичок.

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

Предполагаемият мотив за атаката срещу Гебрев е свързан с търговията с оръжия за Грузия и Украйна.

Субстанциите, с които се предполага, че са извършени отравянията, може да бъдат погълнати както в течно състояние, така и чрез вдишване или чрез контакт през кожата. Манипулацията с тези отрови изисква много сериозно внимание от извършителя на нападението. Опитът за убийството на Сергей Скрипал, например, доведе до смъртта на невинна жертва - британска гражданка, която по случайност беше докоснала контейнер с остатъци от новичок, изхвърлени от нападателите.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024