Има ли "българска следа" в разследването на случая Навални? Снимка: © Getty Images

Експертите, които проверяват случая с Алексей Навални, намират сходство между него и отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев. Това съобщава "Шпигел" в своя съвместна публикация с платформата за разследваща журналистика "Белингкат".

Германската медия цитира данните от доклада на лекарите в болница "Шарите", според които Навални е бил отровен на 20 август. Същото нещо се случва и през април 2015 г. с Гебрев. Симптомите при бизнесмена започват с необиичаен сърбеж на окото. Впоследствие той колабира и изпада в състояние на кома. Синът му и един от мениджърите в компанията също преживяват криза. Лекарите откриват следи от отравяне, но не установяват конкретното вещество, с което е извършено нападението.

Гебрев е приет по спешност във Военномедицинска академия, откъдет е изписан едва след един месец. Но скоро отново е приет за лечение - пак със симптоми на отравяне.

Бизнесменът оцелява и при двете нападения.

Според публикацията - германските медици са влезли в контакт с българските си колеги, тъй като явно смятат за възможно да е използвано подобно или еднакво вещество за атаката срещу Алексей Навални.

Кой е човекът, платил полета на Навални: Филантроп или син, харчещ парите на баща си?

Емилиян Гебрев сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите.

Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу трима служители на ГРУ в началото на 2020 г. - идентифицирани като Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Един от тях е замесен и в организацията на атентата срещу Сергей Скрипал.

Обвинението гласи, че в периода от 28 април 2015 г. до 4 май 2015 г. съизвършителите са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

В първото съобщение на "Шарите" се казваше, че Алексей Навални е бил изложен на действието на активна съставка от групата на холинестеразните инхибитори - те включват органофосфатите, както и други вещества.

Според информацията на "Шпигел" и "Белингкат", водещата версия на специалистите е, че Навални е поразен с вещество от групата на органофосфатите. В нея попадат някои инсектициди, но и нервно-токсични вещества като зарин и новичок.

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

Предполагаемият мотив за атаката срещу Гебрев е свързан с търговията с оръжия за Грузия и Украйна.

Субстанциите, с които се предполага, че са извършени отравянията, може да бъдат погълнати както в течно състояние, така и чрез вдишване или чрез контакт през кожата. Манипулацията с тези отрови изисква много сериозно внимание от извършителя на нападението. Опитът за убийството на Сергей Скрипал, например, доведе до смъртта на невинна жертва - британска гражданка, която по случайност беше докоснала контейнер с остатъци от новичок, изхвърлени от нападателите.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023