Снимка: © Getty Images

Експертите, които проверяват случая с Алексей Навални, намират сходство между него и отравянето на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев. Това съобщава "Шпигел" в своя съвместна публикация с платформата за разследваща журналистика "Белингкат".

Германската медия цитира данните от доклада на лекарите в болница "Шарите", според които Навални е бил отровен на 20 август. Същото нещо се случва и през април 2015 г. с Гебрев. Симптомите при бизнесмена започват с необиичаен сърбеж на окото. Впоследствие той колабира и изпада в състояние на кома. Синът му и един от мениджърите в компанията също преживяват криза. Лекарите откриват следи от отравяне, но не установяват конкретното вещество, с което е извършено нападението.

Гебрев е приет по спешност във Военномедицинска академия, откъдет е изписан едва след един месец. Но скоро отново е приет за лечение - пак със симптоми на отравяне.

Бизнесменът оцелява и при двете нападения.

Според публикацията - германските медици са влезли в контакт с българските си колеги, тъй като явно смятат за възможно да е използвано подобно или еднакво вещество за атаката срещу Алексей Навални.

Кой е човекът, платил полета на Навални: Филантроп или син, харчещ парите на баща си?

Емилиян Гебрев сигнализира прокуратурата отново през 2018 г., малко след случая "Скрипал", когато британските служби установиха, че бившият руски агент е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок" от групата на органофосфатите.

Проверката в България установи, че агенти на руското военно разузнаване са пристигнали в София малко преди нападението на Гебрев.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу трима служители на ГРУ в началото на 2020 г. - идентифицирани като Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Един от тях е замесен и в организацията на атентата срещу Сергей Скрипал.

Обвинението гласи, че в периода от 28 април 2015 г. до 4 май 2015 г. съизвършителите са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

В първото съобщение на "Шарите" се казваше, че Алексей Навални е бил изложен на действието на активна съставка от групата на холинестеразните инхибитори - те включват органофосфатите, както и други вещества.

Според информацията на "Шпигел" и "Белингкат", водещата версия на специалистите е, че Навални е поразен с вещество от групата на органофосфатите. В нея попадат някои инсектициди, но и нервно-токсични вещества като зарин и новичок.

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

Предполагаемият мотив за атаката срещу Гебрев е свързан с търговията с оръжия за Грузия и Украйна.

Субстанциите, с които се предполага, че са извършени отравянията, може да бъдат погълнати както в течно състояние, така и чрез вдишване или чрез контакт през кожата. Манипулацията с тези отрови изисква много сериозно внимание от извършителя на нападението. Опитът за убийството на Сергей Скрипал, например, доведе до смъртта на невинна жертва - британска гражданка, която по случайност беше докоснала контейнер с остатъци от новичок, изхвърлени от нападателите.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия