Защо в Омск лекуваха Навални с атропин, ако "не е бил отровен"? Снимка: © Getty Images

"Клиничните прояви на отравяне с фосфорно-органични съединения е толкова ярка, че е нереално да ги сбъркаш". Това казва главният експерт по анестезиология и реанимация на Русия Игор Молчанов ден след като германската болница "Шарите" обяви резултатите от изследванията на Алексей Навални.

Диагнозата в Берлин: „интоксикация с вещество от групата на активните холинестеразните инхибитори“. Сериозна разлика с първия официален извод на лекарите в Омск, които откриха "нарушен обмен на веществата" и спад на кръвната захар.

Ръководството на болницата в сибирския областен център обяви, че не се били открити инхибитори на холинестераза в организма на Алексей Навални и че е отсъствала "съответната клинична картина".

Разминаванията между германските и руските лекари започнаха още от първия ден - лекарите в Омск забраняваха превоза на Навални заради предполагаемия риск при полета, докато колегите им настояваха, че няма рискове пред транспортирането му със самолет (както се потвърди впоследствие).

Но този път твърдението на омските лекари за липса на данни за отравяне влиза в противоречие и със собствената им терапия спрямо пациента, доколкото може да се съди по свидетелствата на личния лекар на политика Анастасия Василиева.

По думите й - медиците в Омск са споделяли, че вливат атропин "за всеки случай" и че са се шегували с новичок.

Към инхибиторите на холинестеразата се отнася и нервно-паралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през 2018.

На въпросите на Василиева дали са изследвали нивото на холинестеразите при Навални, лекарите в Омск са потвърждавали, но без да съобщят точните резултати, освен че са "нормални".

Charité: Навални е бил отровен, прогнозата за бъдещето му е неясна

"Коммерсант" цитират молекулярния биолог Ирина Якутенко, която казва, че холинестеразата участва в множество естествени процеси, като предизвикват повишение на концентрацията на невромедиатора ацетилхолин (невромедиаторите са сигнални регулаторни молекули, които предават командите в мозъка и нервната система).

"Обикновено те действат за кратко време, като се разрушават или по друг начин излизат от действие. Ацетилхолинът е един от най-важните невромедиатори и действа в мозъка, стомашно-чревния тракт и невромускулната система. Но ако се събере в твърде големи количества, може да доведе до нарушена работа на мозъка, да настъпи парализа, човек може да спре да диша", казва тя.

Атропинът действа като антидот - захваща се за рецепторите на ацетилхолина и не позволява свързването им. По този начин намалява поразяващото и дълготрайно действие на ацетилхолина.

Якутенко също подчертава, че ако пациентът остане без антидот в продължение на 48 часа, увреждащото действие на ацетилхолина ще се прояви, а последиците може да се отразят и на мозъка, и на нервната система.

Ако Навални е получавал атропин по време на първите два дни от лечението си (прекарани в Омск), това може да помогне за избягването на сериозни последствия.

Анастасия Василиева описва какво се е случило в първите часове от кризата с Навални:

"Линейката довежда Алексей в Първа болница за спешна помощ в Омск с входяща диагноза - кома с неясен генезис и токсично отравяне с много характерен комплекс от симптоми. След известно време омските лекари токсиколози-реаниматори установяват предварителна диагноза "отравяне от фосфорно-органични съединения" и започват незабавно лечение - за което им изказвам огромни благодарности.

Те са големи герои и действително са спасили живота на Алексей. Защо мисля така? Защото ако предварителната диагноза не беше установена и не беше започнала антидотната терапия с атропин - Алексей най-вероятно нямаше да оцелее", казва тя.

Къде се прекъсва връзката? "След това медиците съобщават на главния лекар за ситуацията и за вероятното отравяне. Главният на свой ред съобщава, където трябва. И в този момент се появихме ние. На главния лекар беше дадено указание да не пуска никого никъде".

Единственият човек, допускан до Навални, е била съпругата му Юлия - и то след изискване на брачно свидетелство. Лекарите са й давали непълна и неразбираема информация за състоянието му. Василиева не е получила възможност да види пациента си. "Естествено, нали съм офталмолог. А при отравянето с фосфорно-органични съединения има очевиден признак - миоза".

"Главният лекар и неговият заместник, които бяха получили ясни заповеди, като верни кучета изпълняваха поръченията и тъй като не бяха силни в измислянето на диагнози, обявяваха симптоми, които съвсем не бяха основни. Превръщаха съпътстващите признаци в термини, от които да паднеш - диагнози, които трябваше да шокират публиката, неразбираща от медицина", казва тя.

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен

"Алкохолът и кофеинът, открити в кръвта, явно също трябваше да допълнят картината на променен обмен на веществата и да превърнат Алексей - който никога не е злоупотребявал с алкохол - в човек, който тайно от всички свои близки пие литри водка за една нощ, а на сутринта поглъща огромни чаши черно кафе и в резултат на това изпада в кома", коментира лекарката.

Главният анестезиолог на Русия Игор Молчанов посочва, че е възможно атропинът да е приложен на Навални преди вкарването на интубационната тръба в трахеята за изкуствено дишане. "Обикновено анестезиолозите... вкарват атропин, който в същото време действа и като антидот, и това дори може да изглежда като тест за такъв тип отравяне", казва той.

Молчанов лансира версията, че "това не е било специфично вливане, а вливане на атропин преди привеждането на пациента към изкуствено дишане. В същото време, той подчертава, че не е разговарял с колегите си от Омск, които са лекували Алексей Навални. Не се наема да вземе страна по въпроса кой е сбъркал - те или германските им колеги - щом диагностицирането на отравяне с ФОС е толкова лесно.

Василиева изразява огромни съмнения в достоверността на тестовете, които са направени за оценка на нивото на холинестеразата.

"Като отчитаме състоянието на болницата, можем само да гадаем доколко снабдени са лабораториите с необходимите реагенти. Колкото до двете лаборатории, които не са доказали никакви токсични вещества - мога да кажа с голяма вероятност, че просто са излъгали. Защо? Защото са се надявали напразно, че ще отмине достатъчно време и германците няма да успеят да познаят токсина, а клиничната картина вече ще е изтрита", пише тя.

Засега официалната позиция на Кремъл се придържа към първоначалните твърдения на болницата в Омск. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че щом нито германските, нито руските лекари могат да посочат конкретното вещество на отравяне, "аналитиката абсолютно съвпада".

"Не разбираме защо колегите така бързат с отравянето. Веществото още не е установено", казва още той във вторник.

Поради тази причина Москва не смята, че е налице повод за криминално разследване на случая с Алексей Навални. Или както лаконично завършва Песков:

"Засега констатираме, че пациентът се намира в кома".

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024