"Алфа Рисърч" прогнозира над 8% разлика между ГЕРБ и БСП, със 7 партии в парламента

Отражението на Covid-кризата върху намеренията на хората да гласуват може да доведе до неочаквани изкривявания в резултата на парламентарните избори. Това се вижда от данните на последното проучване на "Алфа Рисърч", проведено няколко дни преди вота на 4 април.

Оценката на електоралните нагласи сред твърдо решилите да гласуват поставя ГЕРБ на първо място с 28,1% подкрепа. БСП са втори, но с повече от 8 на сто разлика - 19,8%.

"Притесненията за гласуване в Covid-кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП - до 20% от техните избиратели се притесняват", казва социологът Боряна Димитрова в bTV. По думите й, част от потеницалния вот за БСП сега се отдръпва в посока на нови протестни формации като "Изправи се! Мутри вън".

За трето и четвърто място ще спорят "Има такъв народ" и ДПС с малко над 12%, като резултатите им ще варират според вота на българите в чужбина, които не се измерват в националните проучвания.

"Демократична България" остава на пето място с 6,3 на сто, но според "Алфа" - коалицията около Мая Манолова и "Отровното трио" е доближила резултата на ДБ. ВМРО е седмата политическа сила, която според прогнозите на агенцията има шанс да прескочи четирипроцентовата бариера. Под чертата остава "Воля-НФСБ" с 3,1%.

"Малки промени могат да се окажат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление", казва Димитрова пред BTV.

Голямата неизвестна преди 4 април остава избирателната активност - според "Алфа Рисърч" около 2,6 - 2,8 милиона души сред реално живеещите в България може да излязат да гласуват.

Епидемията от Covid-19 обаче кара над 40% да споделят, че имат известни или големи притеснения сред хората, които искат да гласуват. Ако тези хора останат по домовете си, активността може да падне под 2,4 милиона души, което ще доведе до съществени промени в резултатите, казва Боряна Димитрова.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 27 - 30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е реализирано със собствени средства.


"Нека Борисов да слезе от джипа и да се качи на една линейка с мен"

Корупция, цензура, антисемитизъм: Докладът на Държавния департамент на САЩ за България

Разследване на швейцарска медия: Три села с три стадиона, но без канализация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024