"Алфа Рисърч": Румен Радев губи доверие от атаките срещу кабинета. Само 3% вярват на Гешев като политик

Атаките на президента Румен Радев срещу редовното правителство се отразяват зле на неговия рейтинг и подкрепата за него е разколебана, като той губи част от доверието на гражданите. Това показва ново социологическо проучване на "Алфа Рисърч"*, реализирано в периода 20-26 юни 2023 г.

За първи път откакто заема поста отношението към държавния глава е силно поляризирано - недоверието към него почти изравнява доверието в процентно съотношение: 33% имат положително отношение към президента, 32% отрицателно, а при 35% от анкетираните то е неутрално.

Държавният глава все пак остава с най-високо доверие измежду институционалните представители, но рейтингът му определено търпи сериозни негативи, като само до преди година одобрението към него е било много по-голямо от негативната оценка.

Сред непопулярните политически лица е бившият главен прокурор Иван Гешев, към когото има високо недоверие. Само 3% от анкетираните биха подкрепили евентуална негова партия - ако той изпълни обещанието си да се включи в политиката. 82% не биха се доверили на воден от него политически проект, а 15% не могат да заемат позиция по този въпрос.

Новото правителство

Почти половината от анкетираните споделят мнението, че макар правителството с мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и подкрепа от ГЕРБ да не е идеално, то е това, което е най-добро за страната в момента.

На коренно различна позиция са 13% от запитаните, които смятат, че то е вредно, а други 14% заявяват, че то е "предателство" за избирателите и на двете партии.

Поляризирано е и мнението към новия премиер Николай Денков, на когото се доверяват 26% от гражданите срещу 30%, които не се.

Картината при евентуални предсрочни парламентарни избори се запазва същата, като ГЕРБ-СДС са първи с 25,1% подкрепа, следвани от ПП-ДБ с 20,2%. Трета е партия "Възраждане" (15,4%),след това се нарежда ДПС (12,6%), а последните две места са отново за БСП и "Има такъв народ" със съответно 8,8% и 4,1%.

Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ "Тренд": ПП-ДБ понасят първа щета от кабинета. Рязък срив в доверието към Румен Радев


*Изследването е реализирано със средства на "Алфа Рисърч". Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бивши министри ще водят листи на ПП-ДБ. Денков е спряган за водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024