"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ Снимка: © Getty Images

Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание при рекордно нисък праг за прескачане на изборната бариера - под 100 000 гласа.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на "Алфа Рисърч" четири дни преди парламентарния вот на 27 октомври.

Проучването на "Алфа Рисърч" е изготвено в периода 20-23 октомври, реализирано е със собствени средства на социологическата агенция, като са анкетирани 1000 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко интервю по домовете на анкетираните лица.

Според социологическата агенция ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,5% от гласовете на твърдо решилите да отидат до урните.

По думите на социолога Боряна Димитрова коалицията ще получи около 70-75 места в следващия парламент, на фона на ниска избирателна активност и рекордно нисък праг за вкарване на депутат. По нейни изчисления за пръв път за присъствие в новото народно събрание ще са достатъчни около 80 000 гласа.

Димитрова каза, че ГЕРБ-СДС мобилизира твърдото си ядро от избиратели със заявката за сформиране на правителство.

"Продължаваме промяната - Демократична България" има малка преднина за второто място с 14,9%, като разликата с "Възраждане" е в рамките на статистическата грешка. Според проучването "Възраждане" получава 14,2%.

Партията на Костадин Костадинов продължава да търпи щети от други радиклани партии като "Величие", ИТН, МЕЧ.

"Докато ПП-ДБ нямат конкуренти в своето поле", коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Проучването показва още, че разликата между двете ДПС-та се стопява. Малко по-напред - с половин процент, е формацията на Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" - 7.9%. Делян Пеевски с "ДПС-Ново начало" получава 7,4%.

Съвсем близо до тях е "БСП - Обединена левица" със 7,2% от гласовете.

"Има такъв народ" е последната засега сигурна партия в бъдещия парламент. За формацията на Слави Трифонов гласа си ще дадат 6,1%.

Близо до прескачане на бариерата за влизане в Народното събрание е партия МЕЧ на Радостин Василев, за която биха гласували 3,8% от избирателите, показват още данните на "Алфа рисърч".

"Изненадата "Величие" танцува само едно лято", заяви Боряна Димитрова, тъй като партията остава под 4% бариера.

Проучването на 'Алфа Рисърч' показва още, че 13% от хората по места казват, че се раздават стимули срещу вот, а 14% заявяват, че усещат напрежение, което говори за купуване на гласове, коментира още Димитрова.

На фона на очакваната ниска избирателна активност, контролираният вот придобива още по-голяма сила, допълни Димитрова.

Проучването на "Алфа Рисърч" е изготвено в периода 20-23 октомври, реализирано е със собствени средства на социологическата агенция, като са анкетирани 1000 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко интервю по домовете на анкетираните лица.


Бойко Борисов: Равноотдалечен премиер ще е като връщането на Царя

Кирил Петков Кирил Петков допусна и други партии да номинират "равноотдалечения премиер"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: