Алма матер избира нов ректор. С какво ще запомним стария? Снимка: © Булевард България

На 22 ноември (сряда) Общото събрание на Софийския университет избира нов ректор. Настоящият ръководител на Алма матер проф. Анастас Герджиков няма право на нов мандат, но двама от неговите настоящи заместници се кандидатират за високата позиция.

На 17 ноември 2015 г. проф. Герджиков бе избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи четиригодишен мандат. На 20 ноември 2019 г. той бе преизбран за ректор на СУ за втори четиригодишен мандат.

Новите кандидати за позицията са:

  • проф. дпн Милен Замфиров е издигнат от Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата, и е негов декан;
  • проф. д-р Георги Вълчев е предложение на Факултетния съвет на Философския факултет. В момента е зам.-ректор по учебната дейност с ресор докторантите и продължаващото обучение;
  • проф. д-р Климент Найденов е издигнат от Общото събрание на Геолого-географския факултет, и е негов декан;
  • акад. проф. дфзн Николай Витанов е номинация от Факултетния съвет на Физическия факултет. От 2015 г. досега е зам.-ректор по научноизследователската и научната проектна дейност на университета.

Мандатът на професор Герджиков ще бъде запомнен с един голям скандал и с друг прецедент.

Скандалът беше случаят с плагиатството на Петър Илиев от "Има такъв народ", който беше преписал цели пасажи от трудове на доц. Наталия Киселова. Оказа се, че конституционалистката е настоявала този въпрос да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета".

Скандалът обаче излезе със страшна сила през 2021 г., когато Илиев на два пъти получи номинации за министър с мандата на ИТН. Веднъж на правосъдието - с премиер Николай Василев, и втори път за ръководител на Министерство на вътрешните работи при проектопремиер Пламен Николов.

Висши кадри на УниБИТ и една неоткриваема монография произведоха Петър Илиев в "доцент"

Втория път историята тръгна от администраторите на Facebook-групата „Правна лудост“. Те пуснаха копие от книгата "Компетенцията на Народното събрание", която Илиев публикува през 2015 г. - изтеглена и неоткриваема на пазара, и направиха сравнение между съдържанието му и докторската дисертация на Наталия Киселова на тема "Парламентарен контрол" от 2008 г.

Проверката на "Правна лудост" показва преписани пасажи, включително с препратките към библиографията от докторската работа на Киселова.

В крайна сметка и след голямо увъртане Илиев беше принуден да напусне позицията си на главен асистент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, след като Етичната комисия потвърди, че е плагиатствал над 90 страници от научен труд на Наталия Киселова. За университета обаче остана големият срам и бездействието от 2015 г. до челния сблъсък с реалността през 2021 г.

Прецедентът в мандата на Герджиков беше собствената му кандидатурата за президент, издигната от партия ГЕРБ, и последващото му завръщане на ректорския стол, след неуспеха в изборите.

Името на проф. Анастас Герджиков влезе в кампанията за президентските избори на 14 ноември 2021 като съперник на действащия държавен глава Румен Радев. Така преводачът на Аристотел стана острие в ръцете на познавача на „Винету“.

Самият Герджиков не е без политически опит. Той заема поста зам.-министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски" между 2001-2003 г. в мандата на Владимир Атанасов в МОН. От 2010 до 2015 г. е зам.-ректор на Софийския униврситет. Бил е управител на фонд "Научни изследвания" между 2007-2008 и член на специализирания съвет по литературозание при ВАК от 2007 до 2010 г.

Двама от настоящите кандидати - Николай Витанов и Георги Вълчев, са зам.ректори на Герджиков, затова и на тях се гледа като на продължаване на статуквото в СУ.

Изборът на нов ректор ще се проведе и на фона на съвсем пресните разкрития, че скандално безхаберие заплашва да увреди още повече старата Обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която се намира в Борисовата градина и е паметник на културата. Сигналът за случващото се дойде от страна на екипа на катедра "Астрономия" в СУ. Учените казват, че майсторите, които работят по ремонта и реставрация на Астрономическата обсерватория от май 2023 повече вредят, отколкото да помагат.

"Трябва да подчертаем, че в момента всяка сграда и всяко отделно помещение в Астрономическата обсерватория на СУ, както и нейният двор, са в много по-лошо състояние, отколкото преди ремонта. На прага на зимния сезон тук цари пълна разруха, което се дължи изцяло на фирмата", пише в сигнала.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков е информиран няколко пъти за необяснимите забавяния от страна на изпълнителите, но промяна в контрола няма.

През август 2023 г. Алма матер беше на път да се забърка и в още един грандиозен скандал.

Бившият директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов беше (за кратко) избран за декан на Медицинския факултет към СУ. Спасов се прочу с тайния апартамент в лечебното заведение - с джакузи и площ от 500 кв. м. Кандидатурата му получи одобрението на Общото събрание на факултета с 51 гласа "за", 9 гласа "против" и 20 "въздържал се".

Комисия в МОН обаче изиска от висшето училище цялата налична документация и обяви, че са налице значителни нарушения в процедурата по свикване на Общото събрание на Медицинския факултет, поради което Комисията счита свикването му за незаконосъобразно.

От край време Софийският университет е единственият български университет, който намира място в някоя световна класация.

За 2024 г. висшето училище е класирано на 741-750 място в ранглистата QS World University Rankings.

Този резултат е понижение спрямо 2023 г., когато университетът е бил класиран на 561-570 място и това е било върховото му постижение. Сегашният резултат е третият най-лош за десетилетието, след като през 2019 г. учебното заведение е било класирано на 801-1000, а през 2020 г. - на 751-800 място.

Що се отнася до мястото на СУ в престижната класация Times Higher Education (THE) за топ 1000 учебни заведения - такова просто няма. За сравнение в тази класация влизат университети в Иран, Алжир, Филипините, Гана, Ливан и др.

Интересно е и какво се случва с обещанието на ректора Герджиков за стимулиране на бакалавърските и магистърски програми на чужд език и привличането на чуждестранните студенти - част от неговата концепция. За последните четири години броят на чуждестранните студенти се е увеличил с 1%, - от 6 на 7% от общия брой на следващите.

Друга вечна тема са заплатите на преподаватели. Противно на очакванията - най-престижното българско висше учебно заведенеи не може да осигури най-високо заплащане за академичните си кадри. Възнаграждението за професор в Икономическия университет във Варна например, е 3000 лева, докато в СУ то е 2110 - само със 100 лева повече от за доцент. За същата позиция Великотърновският университет плаща 2500 лева.

Не е учудващо, че в концепциите на всички останали кандидати повишението на заплащането за преподавателите е точка, по която няма разногласия.

Един от успехите в мандата на Анастас Герджиков е основането на института за технологии и изкуствен интелект (INSAIT). Наскоро той стана част от най-елитната европейска мрежа за развитие на AI - ELLIS.

Оказва се обаче, че вътре в Алма матер, INSAIT е повод за някои разногласия.

Според Милен Замфиров е налице „нелепа ситуация, в която един институт съществува като паралелна структура в Софийския университет“.

„Тези присъдружни структури трябва да допринасят, а не да изнасят“, смята още професорът, който цитира данни за възнагражденията в института, които започват от 4 хил. и стигат до 28 хил. лв на месец.

Институтът INSAIT се откри през 2021 г. в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL) - и е част от структурата на СУ.

Идеолог на INSAIT е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. За да се стигне до реализацията на проетка, минават 3 години.

Освен еднолични ще бъдат избрани и колективни органи на управление и контрол на Алма матер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024