САЩ свалиха неидентифициран обект с размерите на кола, летящ над Аляска Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е наредил военните да свалят неидентифициран "обект на голяма височина", който е забелязан да лети над Аляска, съобщават от Белия дом.

Ракета Sidewinder свали летателен апарат, който беше с размерите на малък автомобил, заяви главният говорител на Пентагона ген. Патрик Райдър и добави, че обектът е представлявал "известна заплаха" за гражданската авиация.

Все още няма информация на кого точно принадлежи обекта или каква е била целта му, но новината идва само седмица, след като американските военни забелязаха и унищожиха китайски балон над териториалните води на САЩ.

Миналата събота американски изтребител F-22 свали китайски шпионки балон край бреговете на Южна Каролина след едноседмичното му пътуване през Съединените щати и части от Канада. Китайското правителство заяви, че това е бил граждански изследователски кораб. Някои законодатели разкритикуваха президента, че не предприел действия по казуса по-рано.

Представители на САЩ отказаха да спекулират за информация около новия неидентифициран обект, което повдига въпроси за това какъв апарат може да бъде толкова труден за идентифициране от опитни американски пилоти и служители на разузнаването.

Пентагонът съобщи, че обектът е бил открит за първи път в четвъртък с помощта на наземни радари. След това са изпратени самолети F-35, които да го изследват. НЛО е летял на височина около 12 190 метра над северното крайбрежие на Аляска.

Хеликоптери и транспортни самолети са изпратени да събират отломки от замръзналите води на море Бофорт в района.

Федералната авиационна администрация (ФАА) заяви, че е затворила част от въздушното пространство в северната част на Аляска, за да подпомогне дейностите на Министерството на отбраната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024