Проф. Анастас Герджиков призова председателя на ВКС Лозан Панов да докаже твърденията си, че ДПС стои зад президентската кандидатура на ректора на Софийския университет, или да се извини.

Герджиков обяви, че никога не се е срещал с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, както и че е виждал веднъж почетния председател на движението Ахмед Доган "от 10 метра разстояние". Познавал е единствено Лютви Местан в качеството му на председател на парламентарна комисия по образованието.

Той допусна, че Лозан Панов е бил "подведен", когато го е обявил за пряк път на ДПС към президентството.

"Или да покаже доказателство за твърденията си, или да ми се извини. Това би била почтената позиция, а неговата основна позиция е, че трябва да бъдем почтени", каза Анастас Герджиков в първото си интервю след номинацията си пред Нова ТВ.

На въпросите на водещите относно позицията му за Делян Пеевски, Герджиков призова "да не се вторачваме в личности, защото подменяме основния дебат".

Той посочи, че проблемът на Пеевски е реален, защото "обществото от 8 години е убедено, че той е символ на задкулисието". Самият той отказа да заеме собствена позиция дали приема бившия депутат от ДПС, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", за "символ за олигархията".

В същото време, Анастас Герджиков изтъкна като проблем на Пеевски не друго, а последното разследване по т.нар. Pandora Papers, в които бяха разкрити недекларирани фирми в страни с преференциален данъчен режим. Той коментира, че отстраняването на "един-двама души" няма да разреши проблема с "всички останали, които имат офшорни фирми".

Попитан каква позиция би заел по отношение на главния прокурор Иван Гешев, Анастас Герджиков направи паралел с общественото мнение към Делян Пеевски:

"Иван Гешев има същия проблем от една година. Голяма част от обществото е убедена, че той е символ на прикриването на някои неща. И досега тази тема не слиза от дневен ред и е разделителна линия. Ако Гешев е извършил нещо нередно, той първо трябва да освободи поста си и да бъде разследван. Но това е работа на други органи. Президентът има правомощия за промяна в конституцията, но тази чисто теоретична хипотеза няма голямо влияние в този процес. Това изменение на конституцията щеше да е свързано със съдебната реформа, а не с фигурата на Гешев".

Той цитира и декана на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев, като каза, че четирите промени в конституцията за съдебната реформа, са "четири първи стъпки и нито една втора".

На въпроса каква би трябвало да е "втората стъпка" в посока на гарантирането на върховенството на закона, Герджиков каза:

"Втората стъпка не е да преследваме съдебно някакви хора, а да направим така, че подобни хора да не бъдат избирани (в органите на съдебната власт), или ако бъдат избрани - да бъдат отзовавани лесно".

Ректорът на Софийския университет обяви, че не е заел позиция по отношение на гражданските протести и полицейското насилие през лятото на 2020 г., защото едва сега е видял кадрите на тормоза над млади хора зад колоните на Министерски съвет.

Той коментира, че преди година "нещата стояха по друг начин, на площада не беше цялото общество и имаше разделение".

"Виждахме, че няколко души говорят за насилие, но още не бяхме видяли кадрите. Нещата бяха спорни", каза той, като все пак добави, че "осъжда всяко насилие, включително случилото се зад колоните".

За сравнение - Американският колеж в София, чийто възпитаник беше един от пребитите студенти Евгени Марчев, публикува позиция още на следващия ден след новините за побоя и хоспитализирането му. По-късно Марчев разказа за това, че е бит, влачен по земята и арестуван, без да е докоснал униформен служител. През август 2021 той и още няколко души от пострадалите бяха поканени в Народното събрание, където депутатите приеха декларация с извинение и осъждане на полицейското насилие. Оказа се, че наказанията за виновниците от МВР са били символични, а един от тях дори е "повишен" с работа в Бюрото по защита към главния прокурор.

Анастас Герджиков се обяви за формирането на коалиционно правителство от "поне 3-4 партии", които да имат обща позиция по основни консенсусни теми, и коментира, че "има много енергия в новите партии, които поддържат важни теми като върховенството на закона".

Той прогнозира, че следващото редовно правителство няма да има 4-годишен мандат, но призова "поне за 1-2 години да се разберат за общо управление".

Герджиков се разграничи от Румен Радев по "неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не бива да си позволява".

Той декларира, че кампанията му няма да има нищо общо с парламентарната кампания на ГЕРБ. По думите му - Бойко Борисов е дал подкрепа за кандидатурата му, като е казал, че "няма нито едно условие и не очаква нищо от мен".

Анастас Герджиков призна, че "ГЕРБ е правила много грешки в управлението, а някои от тях наистина са несъвместими с честната политика", но прехвърли повечето от тях към неправилна политика спрямо висшето образование по време на първия мандат на Борисов във властта и коментира, че "в последните години ГЕРБ омекна".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос