Проф. Анастас Герджиков призова председателя на ВКС Лозан Панов да докаже твърденията си, че ДПС стои зад президентската кандидатура на ректора на Софийския университет, или да се извини. 

Герджиков обяви, че никога не се е срещал с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, както и че е виждал веднъж почетния председател на движението Ахмед Доган "от 10 метра разстояние". Познавал е единствено Лютви Местан в качеството му на председател на парламентарна комисия по образованието.

Той допусна, че Лозан Панов е бил "подведен", когато го е обявил за пряк път на ДПС към президентството. 

"Или да покаже доказателство за твърденията си, или да ми се извини. Това би била почтената позиция, а неговата основна позиция е, че трябва да бъдем почтени", каза Анастас Герджиков в първото си интервю след номинацията си пред Нова ТВ. 

На въпросите на водещите относно позицията му за Делян Пеевски, Герджиков призова "да не се вторачваме в личности, защото подменяме основния дебат". 

Той посочи, че проблемът на Пеевски е реален, защото "обществото от 8 години е убедено, че той е символ на задкулисието". Самият той отказа да заеме собствена позиция дали приема бившия депутат от ДПС, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", за "символ за олигархията". 

В същото време, Анастас Герджиков изтъкна като проблем на Пеевски не друго, а последното разследване по т.нар. Pandora Papers, в които бяха разкрити недекларирани фирми в страни с преференциален данъчен режим. Той коментира, че отстраняването на "един-двама души" няма да разреши проблема с "всички останали, които имат офшорни фирми". 

Попитан каква позиция би заел по отношение на главния прокурор Иван Гешев, Анастас Герджиков направи паралел с общественото мнение към Делян Пеевски: 

"Иван Гешев има същия проблем от една година. Голяма част от обществото е убедена, че той е символ на прикриването на някои неща. И досега тази тема не слиза от дневен ред и е разделителна линия. Ако Гешев е извършил нещо нередно, той първо трябва да освободи поста си и да бъде разследван. Но това е работа на други органи. Президентът има правомощия за промяна в конституцията, но тази чисто теоретична хипотеза няма голямо влияние в този процес. Това изменение на конституцията щеше да е свързано със съдебната реформа, а не с фигурата на Гешев". 

Той цитира и декана на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев, като каза, че четирите промени в конституцията за съдебната реформа, са "четири първи стъпки и нито една втора". 

На въпроса каква би трябвало да е "втората стъпка" в посока на гарантирането на върховенството на закона, Герджиков каза: 

"Втората стъпка не е да преследваме съдебно някакви хора, а да направим така, че подобни хора да не бъдат избирани (в органите на съдебната власт), или ако бъдат избрани - да бъдат отзовавани лесно". 

Ректорът на Софийския университет обяви, че не е заел позиция по отношение на гражданските протести и полицейското насилие през лятото на 2020 г., защото едва сега е видял кадрите на тормоза над млади хора зад колоните на Министерски съвет. 

Той коментира, че преди година "нещата стояха по друг начин, на площада не беше цялото общество и имаше разделение". 

"Виждахме, че няколко души говорят за насилие, но още не бяхме видяли кадрите. Нещата бяха спорни", каза той, като все пак добави, че "осъжда всяко насилие, включително случилото се зад колоните". 

За сравнение - Американският колеж в София, чийто възпитаник беше един от пребитите студенти Евгени Марчев, публикува позиция още на следващия ден след новините за побоя и хоспитализирането му. По-късно Марчев разказа за това, че е бит, влачен по земята и арестуван, без да е докоснал униформен служител. През август 2021 той и още няколко души от пострадалите бяха поканени в Народното събрание, където депутатите приеха декларация с извинение и осъждане на полицейското насилие. Оказа се, че наказанията за виновниците от МВР са били символични, а един от тях дори е "повишен" с работа в Бюрото по защита към главния прокурор.

Анастас Герджиков се обяви за формирането на коалиционно правителство от "поне 3-4 партии", които да имат обща позиция по основни консенсусни теми, и коментира, че "има много енергия в новите партии, които поддържат важни теми като върховенството на закона". 

Той прогнозира, че следващото редовно правителство няма да има 4-годишен мандат, но призова "поне за 1-2 години да се разберат за общо управление". 

Герджиков се разграничи от Румен Радев по "неговата остра реакция срещу определени партии и противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не бива да си позволява". 

Той декларира, че кампанията му няма да има нищо общо с парламентарната кампания на ГЕРБ. По думите му - Бойко Борисов е дал подкрепа за кандидатурата му, като е казал, че "няма нито едно условие и не очаква нищо от мен". 

Анастас Герджиков призна, че "ГЕРБ е правила много грешки в управлението, а някои от тях наистина са несъвместими с честната политика", но прехвърли повечето от тях към неправилна политика спрямо висшето образование по време на първия мандат на Борисов във властта и коментира, че "в последните години ГЕРБ омекна".  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?