Снимка: © Булевард България

Делян Пеевски се яви в ДАНС тази сряда - ден след като агенцията, НАП и КПКОНПИ обявиха, че ще изискат допълнителна информация за офшорните му фирми заради разследването Досиетата "Пандора".

Бившият депутат от ДПС беше засечен от журналисти на излизане от сградата, но отказа да отговаря конкретно на въпросите им. Пеевски рядко се появява в публичното пространство и не го беше правил от месеци. Сега се забеляза, че видимо е отслабнал много.

"Изяснил съм всички теми. Приключих темата. Успокойте се малко, защо се бутаме по време на пандемия? Ще имате възможност да ме питате скоро", обърна се той към журналистите, когато те го обградиха и го попитаха защо не е декларирал трите офшорни фирми, появили се в разследването над 600 журналисти от целия свят.

На въпрос кой го е извикал в агенцията, той отвърна: "Щом съм в ДАНС, кой ме е поканил според вас? Отзовал съм се веднага", след което си тръгна.

Във вторник Националната агенция за приходите (НАП) и антикорупционната комисия КПКОНПИ обявиха, че са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването Досиетата „Пандора“. Те показаха финансовите злоупотреби и съмнителни сделки на над 300 настоящи и бивши политици по света. Българите в Pandora Papers са двама - името на втория не се споменава.

Пеевски, по информация на "Бърд", е с три офшорни фирми – Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации. КПКОНПИ ще прави преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното му имущество.

Междувременно бившият депутат от ДПС отрече информацията, че не декларирал офшорните дружества. Цитиран от "Фокус" във вторник, той казва, че "винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал цялото си имущество".

Той попадна под санкциите на американския закон "Магнитски" за корупция по-рано през 2021 г.

През 2013 г. Пеевски беше за кратко шеф на ДАНС - едно от най-противоречивите назначения в България, което предизвика голям обществен отзвук.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%