Снимка: © Getty Images

Делян Пеевски е един от двамата български политици, които попадат в мащабното разследване Досиетата „Пандора“. В него бяха разкрити имената на 35 настоящи и бивши световни лидери, както и на над 300 високопоставени служители, които са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци.

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Атанас Чобанов - главен редактор на разследващия сайт "Бърд" – потвърди пред TV1, че Пеевски е един от двамата български граждани, които обявиха авторите от Международния консорциум за разследващи журналисти (ICIJ). Bird.bg е една от медиите, участващи в разследването.

"Две са значимите политическите български лица в тези досиета. Не мога да кажа имената. Скоро ще ги публикуваме. Свързани са с партии, които са управлявали и са част от т. нар. задкулисно управление. Предстоят интересни разкрития и мисля, че ще надхвърлим милиард лева за нашите политици, изнесени в офшорки“, коментира той по-рано пред БНР.

Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. 

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата "Пандора" доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване

Чобанов каза, че сега ще се наложи Пеевски да бъде проверен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, защото е подал невярна информация в декларациите си пред КПКОНПИ. „Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани те и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме НАП".

Министерски съвет обяви, че ще проучи информацията от Pandora Papers и след това „със сигурност ще има реакция".

Според националното радио 174 от компаниите в досиетата са свързани със собственици от страната ни.

Не се съобщава повече информация за Пеевски, който през тази година попадна под санкциите на САЩ по закона „Магнитски“. Той беше обвинен в корупция заедно с Васил Божков и Илко Желязков.

Досиетата „Пандора“ бяха разкрити в неделя. Прегледани са над 12 милиона документи, като в разследването участват повече от 600 журналисти. Разкрива се, че руският президент Владимир Путин е свързан с тайни активи в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш, на когото тази седмица му предстоят избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. долара.


Pandora Papers: Сръбски министър участвал в съмнителна сделка за 24 апартамента на българското ЧерномориеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?