Снимка: © Getty Images

Делян Пеевски е един от двамата български политици, които попадат в мащабното разследване Досиетата „Пандора“. В него бяха разкрити имената на 35 настоящи и бивши световни лидери, както и на над 300 високопоставени служители, които са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци.

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Атанас Чобанов - главен редактор на разследващия сайт "Бърд" – потвърди пред TV1, че Пеевски е един от двамата български граждани, които обявиха авторите от Международния консорциум за разследващи журналисти (ICIJ). Bird.bg е една от медиите, участващи в разследването.

"Две са значимите политическите български лица в тези досиета. Не мога да кажа имената. Скоро ще ги публикуваме. Свързани са с партии, които са управлявали и са част от т. нар. задкулисно управление. Предстоят интересни разкрития и мисля, че ще надхвърлим милиард лева за нашите политици, изнесени в офшорки“, коментира той по-рано пред БНР.

Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, той е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата "Пандора" доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване

Чобанов каза, че сега ще се наложи Пеевски да бъде проверен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, защото е подал невярна информация в декларациите си пред КПКОНПИ. „Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани те и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме НАП".

Министерски съвет обяви, че ще проучи информацията от Pandora Papers и след това „със сигурност ще има реакция".

Според националното радио 174 от компаниите в досиетата са свързани със собственици от страната ни.

Не се съобщава повече информация за Пеевски, който през тази година попадна под санкциите на САЩ по закона „Магнитски“. Той беше обвинен в корупция заедно с Васил Божков и Илко Желязков.

Досиетата „Пандора“ бяха разкрити в неделя. Прегледани са над 12 милиона документи, като в разследването участват повече от 600 журналисти. Разкрива се, че руският президент Владимир Путин е свързан с тайни активи в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш, на когото тази седмица му предстоят избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. долара.


Pandora Papers: Сръбски министър участвал в съмнителна сделка за 24 апартамента на българското ЧерномориеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна