Pandora Papers: Сръбски министър участвал в съмнителна сделка за 24 апартамента на българското Черноморие Снимка: © Getty Images

В Досиетата „Пандора“ – разследването на международни журналисти, което показа как световни лидери укриват богатството си чрез офшорни фирми – попадна и името на сръбския финансов министър. Причината е, че той е участвал в съмнителна сделка за 24 луксозни апартамента на българското Черноморие.

Синиша Мали се е сдобил с имотите в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови. 49-годишният политик от Прогресивната партия обвини през 2015 няколко журналисти в лъжа, след като те публикуваха материали, в които се посочва, че Мали притежава 24 апартамента в комплекс „Св. Никола“ на стойност около 5 млн. евро. Тази сума многократно надвишаваше възнаграждението му.

Тогава Мали беше кмет на Белград. Той изпълняваше тази длъжност от 2014 до 2018 г. Икономистът стана министър на финансите през май 2018.

Той е противоречива личност в Сърбия. Мали беше един от поводите за начало на антиправителствените протести преди няколко години, след като стана ясно, че е плагиатствал, за да напише докторската си дисертация. Последва 12-дневна студентска блокада в ректората на Белградския университет, а учебното заведение отне докторската му степен през 2019 г. Мали обаче обжалва в Административния съд и през юни 2021 той отсъди в негова полза.

Когато беше обвинен за имотите на българското Черноморие, той заяви, че е купил само едно жилище, което не било на негово име. Отрече, че стои зад офшорните компании Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., които притежават останалите 23 имота. Освен това беше защитен от настоящия президент Александър Вучич, който тогава беше вицепремиер.

В Досиетата „Пандора“ обаче се вижда, че Синиша Мали е бил клиент на Trident Trust – основател на двете офшорни фирми. Тези компании купуват две други в България – Erma 11 и Erul 11, които притежават апартаменти на Черноморието, съобщава bTV. Самият Мали се е подписвал под документи в качеството си на директор на компаниите. Купил е апартаментите през 2012 и 2013.

Любопитното е, че ги закупува от компания на Срджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския клон на руската нефтена компания „Лукойл“. Връзката на Мали с „Лукойл“ датира още по-назад във времето, когато работи в Агенцията по приватизация и отговаря за продажбата на сръбската част от веригата бензиностанции.

Малко след закупуването на апартаментите у нас чрез офшорки, Синиша Мали започва да ги продава. Първите два му носят общо 120 хиляди евро. През август 2014 прехвърля офшорните компании на българския адвокат Ана Панайотова, която след това продава още няколко от жилищата.

Ана Панайотова е специалист в правните и юридически услуги за Бургас и областта. Тя предлага консултантска и правна помощ както на частни лица, така и на корпоративни структури, става ясно от визитката ѝ.

Мали е свързан със сделките, защото негов подпис е открит в документ от 2015 г.

Случаят на финансовия министър на Сърбия стига до Върховната прокуратура в страната, която го разследва за пране на пари. Тя проверява банковите сметки и трансакциите му, както и тези на неговото семейство, и накрая излиза с доклад, в който описва няколко съмнителни сделки.

Мали контролира най-малко 45 банкови сметки и разполага с пари, които надвишават няколко пъти декларираните приходи. Институциите в Сърбия съобщават, че Ана Панайотова е свързана с него и е участвала в „подозрителни сделки“, включително продажбата на апартаментите по Черноморието.

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Досиетата „Пандора“ бяха разкрити от Международния консорциум за разследващи журналисти (ICIJ). Те включват информация за 35 настоящи и бивши световни лидери, както и за над 300 високопоставени служители по целия свят, които са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Прегледани са над 12 милиона документи, като в разследването участват повече от 600 журналисти.

Разкрива се, че руският президент Владимир Путин е свързан с тайни активи в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш, на когото тази седмица му предстоят избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. долара.

Картата на ICIJ показва, че и България е сред разследваните държави, като става ясно единствено, че две лица от страната ни са в Досиетата „Пандора“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024