Андрей Гюров поправи Кирил Петков: Не съм приемал да стана служебен премиер Снимка: © Булевард България

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров се разграничи от коментар на съпредседателя на ПП Кирил Петков по повод избора на нов служебен премиер.

Гюров отрече да е давал съгласие пред президента за приемане на номинацията и обясни това с позицията си в централната банка.

"Като подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции", казва той в писмена позиция, която беше разпространена от Нова ТВ в неделя вечер.

В петък, когато Румен Радев покани всички подуправители на БНБ на разговори, Гюров изглеждаше най-многозначителен в коментарите си пред медиите - докато Петър Чобанов и Радослав Миленков ясно дадоха сигнал, че не могат да приемат номинация за служебен премиер. Двамата се позоваха на по-ранното решение на гуверньора Димитър Радев да откаже евентуална кандидатура заради ограниченията в етичния кодекс на централните банкери в ЕЦБ.

Формално, последните конституционни промени дават право на президента да посочи управителя или подуправителите на БНБ за служебен премиер, наред с още шест други ръководители на институции. Едва сега обаче се видя, че списъкът води до сериозен конфликт между политическата независимост на тези институции и характера на изпълнителната власт. Заради това ГЕРБ и ДПС се забързаха да приемат бланкетни промени в три закона, за да отворят законова вратичка за следващия служебен премиер.

Изборът на Радев падна върху бившия дългогодишен депутат от ГЕРБ Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата, и това даде повод за критики от страна на "Продължаваме промяната". Според президента - Главчев е бил единственият от 10-те възможни кандидати, който се е съгласил да поеме служебното управление.

В този контекст Кирил Петков обяви, че "ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България".

Този коментар обаче задейства ответна реакция в БНБ, заради която Гюров подчертава, че не е обсъждал подробностите от разговора си с президента с бившата си партийна група.

"Единствената позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024