Андрей Райчев: ГЕРБ вероятно ще извадят "изгряваща звезда" срещу Румен Радев Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната" засега е единствената формация, която застрашава лидерството на ГЕРБ. Това коментира социологът Андрей Райчев пред bTV ден след като "Галъп" засече проекта на Асен Василев и Кирил Петков на второ място в предизборната надпревара.

"Тази формация не просто излиза на второ място, а е единствената, която застрашава ГЕРБ. Може да видим ефект, който е близък до случилото се с "Има такъв народ" преди това. От "една от пакета партии", те се откъснаха, а после и надминаха ГЕРБ. Дали ще има сходен ефект, още е рано да се каже", каза той.

Райчев открива сходство между профила на "Продължаваме промяната" и модела на служебния кабинет на Румен Радев. Голяма центристка партия като ГЕРБ не може да бъде свалена от "крило", коментира той. Затова лявото и дясното трябва да се съчетаят.

"Слави Трифонов беше символ на "нито ляво, нито дясно", т.е. друг Бойко. "Изправи се" беше "и ляво, и дясно" - същото, но с друга формула. Какво правителство направи Румен Радев? И ляво, и дясно. Това, което Василев и Петков правят, е същият модел. Те кандидатстват за мястото на "Изправи се", каза Райчев.

Как се променя доверието в партиите преди изборите на 14 ноември (Инфографика)

Според анализа му - половината от потенциалните избиратели на Василев и Петков са нови хора, които досега не са се идентифицирали с друга политическа сила. Останалите привлечени гласове са от "Демократична България" и ИТН на Слави Трифонов.

"Трифонов има своите гласове. Това са хората, които гласуват за Слави, защото го харесват и се идентифицират с него. Към тях бяха добавени други гласове - не че гласуваха за Слави, а гласуваха против Бойко Борисов. Те му даваха мандат "Свали го". Трифонов го изпълни, победи, но не свърши втората част на задачата - не се стигна до ново правителство. Сега тези хора виждат в Харвардците силата да свалят ГЕРБ от власт", каза Райчев.

Прогнозата му за президентската кандидатура на ГЕРБ е за "млад човек, изгряваща звезда" заради слабите шансове за обрат срещу Румен Радев: "Като ще се пада с 3:1, по-добре младите играчи да се обиграят и да натрупат международен опит. Ясно е, че ще го отнесем, поне младите да се научат да играят".

"Радев спечели едногодишна политическа битка. Прокуратурата нахлу в президентството и той изглеждаше на земята, но за една година обърна нещата в своя полза и победи. После направи правителство, което слезе с аплодисменти. Това съчетание е толкова силно, че нито един сериозен играч не излиза на терена. Представете си Петър Стоянов - едно от най-силните неща, които Борисов може да извади. За какво му е на Петър Стоянов да пада с 30 на 70% на финала на живота си?", коментира Райчев.

Той все пак направи уговорката, че в политиката е възможен всеки изход и напомни за пълния обрат на президентския вот от 2001 г., когато фаворитът и действащ държавен глава Петър Стоянов не успя да защити втори мандат срещу Георги Първанов.

Райчев определи ГЕРБ като незаобиколим фактор и нарече "грешна идея" чертаенето на разделителни линии около партията. В същото време той обвини в "неадекватно" поведение партията на Борисов заради провокациите към останалите политически сили.

"За да може ГЕРБ да партнира, трябва да излезе от позата си на уникалност. След 10 ноември БСП много дълго не можеше да свикне, че е една от партиите, а не Партията с главно "п". ГЕРБ е болна от тази болест. Те трябва да свикнат, че са една от партиите и да се държат по-смирено, не толкова арогантно. Същото се отнася за ДПС. ДПС не може да се изолира от политическия живот, защото това е опасно. Но при това поведение на ДПС засега това е невъзможно", каза той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024