Андрей Янкулов: Внезапното появяване на Брендо говори за сериозен институционален проблем Снимка: © Screenshot: Сега

Случаят с доброволното предаване на Евелин Банев-Брендо и липсата на отговор как и кога той е влязъл в страната говори за сериозен институционален проблем, щом МВР не може да се справи с разрешаването на подобни случаи.

Това каза в интервю за вестник "Сега" правният експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов по повод внезапната поява на издирвания и осъден Банев пред Централния софийски затвор, както и на издирвания преди него Ангел Христов от т.нар. братя Галеви. Че вторият е в България се разбра, когато почина.

"Очевидно е влязъл по някакъв начин на територията на страната, което предвид това, че несъмнено разполага със сериозни финансови възможности, едва ли е толкова трудно," каза Янкулов по случая с Брендо, но обясни, че всяка версия как точно се е случило това би била по-скоро в сферата на догадките.

"Възможни са всякакви интерпретации, аз не разполагам с някаква конкретна информация и всичко може да бъде въпрос на спекулация защо се е прибра. Варианти много може да има, може да са чисто лични причини," допълни той.

Уточни обаче какво може да се случи оттук нататък след поредната молба на Евелин Банев да излежи и трите си присъди за наркотрафик - от Италия, Румъния и България - в български затвор.

"Има опция тези наказания да бъдат трансферирани в България за изтърпяване, но за да се случи това, трябва тази процедура съответно да бъде изпълнена от властите на осъдилата го държава, съответно Италия и Румъния, те да изпратят тези присъди с удостоверение и вече на база на това тук българският съд може да вземе решение за привеждане в изпълнение на тези наказания," обясни юристът.

По отношение на случаите на издирваните от закона, които не могат да бъдат намерени, Янкулов каза, че само анализ в МВР може да покаже дали това е в резултат на лоша работа или на обективни фактори.

Другият важен въпрос според него е как точно протича издирването на укриващите се от закона.

"Защо (Петьо Петров-Еврото) да не е в страната? Напълно е в рамките на вероятното да е. Най-вероятно се правят някакви оперативно-издирвателни мероприятия за търсенето на тези лица. Въпросът е в какъв обем, доколко са адекватни, доколко се използват всички възможни способи и лостове за откриването и т.н.," коментира Янкулов.

По думите му фактът, че бившият следовател е изпратен задочно на съд по едно от делата, свързани с казуса „Осемте джуджета“, е демонстрация на активност от страна на прокуратурата, но няма как да доведе до разплитане на казуса.

същност това, за което става въпрос в "Осемте джуджета", а именно една мащабна мрежа за неправомерно влияние върху институциите, но и с вътрешно участие от самите институции, за което има прекалено много данни, някак си остават неглижирани. И ние опираме до една схема на измама", посочи Янкулов.

От заявките на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов за борба с корупцията отпреди година обаче не е останало почти нищо и след разпадането на редовното правителство прокуратурата отново е започнала с дела за публично дискредитиране, като това за корупция в митниците.

"Никой не разбра каква точно е контрабанда, каква е била тази разработка на ДАНС две години," каза експертът.

Той прогнозира, че и този случай, както и много други, просто ще заглъхнат в следващите години. Подобно развитие очаква и по казуса "Нотариуса".

"Ясно е, че няма как да си представяме особено институционално развитие по тази тема. Тя влезе сериозно в обществения фокус, но този обществен фокус не може да трае вечно, темата се изхабява, идват други скандали," обобщи Янкулов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024