Ако коронавирусът продължи да се разпространява в същите темпове и не успеем „да прекършим кривата“, ще се наложат още по-строги мерки от вече обявените. Сред тях се предвижда най-малките ученици – от 1 до 4 клас, също да преминат към онлайн обучение. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Тази сутрин“ по bTV, но не уточни при какъв праг на заболеваемостта може да се стигне до подобни ограничения.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов издаде нова заповед, като една от важните точки в нея предвижда преминаването към дистанционно обучение на гимназистите и студентите в цялата страна, считано от 29 октомври до 12 ноември.

Гимназиите и университетите минават в режим на дистанционно обучение

„Към момента броят на положителните с Covid ученици като процент е в пъти по-нисък от средния в страната, но при тях заразата протича безсимптомно. Те обаче са в контакт с възрастни хора. Считаме, че прекратяването на занятията в този период от време ще помогне“, каза Кунчев.

„Много е възможно периодът, в който ще важат мерките, да се удължи - ако не успеем да прекършим тази крива нагоре. Трябва да задържим броя на случаите, след това да опитаме да го намалим. По-строги мерки може да има“, добави той.

„Вероятно е и при по-малките ученици да има мерки. При тях процесът на онлайн обучение е по-труден, влияе на качеството на образованието, но ако това е необходимо – ще го направим“, убеден е главният здравен инспектор.

Той каза, че новата заповед е влязла в сила, защото „през последната седмица няма ден, в който да не се бележи рекорд, а натискът върху болниците става прекалено голям, те не могат да осигурят медицинска помощ за всички нуждаещи се“. Първата стъпка бе да се въвеждат мерки на локално ниво – по области, а този вариант не е отпаднал. Областните щабове могат да налагат допълнителни ограничения, каза д-р Кунчев.

„Надминахме 160 заразени на 100 хил. души от населението“, добави той. Но каза, че няма праг на заболеваемост, при който да се премине в следващо ниво на въвеждане на ограничения.

„Няма такъв праг и няма как да има. Прагове се изчисляват математически и статистически. За заболявания като грипа знаем всичко, там имаме точни математически модели. Но при заболяване, което познаваме само от 8 месеца и което не спира да ни изненадва в сравнение с другите респираторни вируси, това няма как да стане“, каза Кунчев.

Според него – информациите, че лабораториите ни нямат такъв капацитет, че да правят по 11 хиляди PCR теста на ден, са „неточности и откровени лъжи“. Кунчев сподели, че в списъка на МЗ са включени 65 лаборатории, които признават резултати, но някои от тях имат много филиали в страната, а в информационната система информация всеки ден вкарват 182 лаборатории.

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове

„Те работят ежедневно, имат капацитет много над 11 хиляди, могат да достигнат дори 30-40 хиляди теста на ден, ако работят на максимум“, каза здравният инспектор.

Д-р Недялко Калъчев - броят на PCR тестовете е реален

На въпрос дали ще успеем да ограничим разпространението на заразата, Кунчев каза: „Аз не обичам да правя прогнози за Covid-19, той успява доста пъти да ни опровергае. В момента има страни в Европа, които имат по-висока заболеваемост – Чехия например. Близки сме като население, така че, ако имахме чешката заболеваемост, щяхме да имаме 5-6 хиляди случая на ден. Хората, които спазват мерките, стават по-малко и по-малко. Заведенията смятат че са нарочени и някой ги мрази, училищата не са доволни“.

В заповедта на министъра от 27 октомври бе вписано, че спортните събития на открито и закрито ще се провеждат без публика, като изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open, който започва следващия месец в „Арена Армеец“.

„На Sofia Open мерките са толкова жестоки, толкова ясно разписани, рискът е минимален. Това е събитие, готвено от дълго време. Там няма риск за фенове и състезатели“, каза Кунчев.

Големите тенис звезди, които ще играят в София през 2020

„Иначе е възможно допълнително затягане на тези мерки, без да се стига до "локдаун" по населени места за спортни и културни събития. Защото това не е кой знае колко ефективна мярка. Когато приложиш 5-6 мерки едновременно обаче, рискът от 10% става по-малък“, каза той.

„Вечерен час? Според мен той не е от най-ефективните мерки. Но в райони, в които е необходимо, в общини с твърде голяма заболеваемост, общинските щабове могат да го налагат“, добави здравният инспектор. „Опитваме да вземаме мерки които хем да спасяват здравната система, хем да запазят икономиката“.

На въпрос дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка, която до момента важи до края на ноември, Кунчев сподели: „Ако нещата важат така, със сигурност, но е трудно да прогнозирам. Пиковете на другите вируси са 2-3, максимум 4 седмици. Ако тук вирусът бъде така, ще е добре, но не го очаквам. Той не се държи като другите вируси“.

Кунчев коментира и оставката на шефа на столичната РЗИ, който преди дни свали карантината на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев след техни поредни отрицателни PCR тестове. Накрая обаче се оказа, че министър-председателят е заразен.

Шефът на РЗИ-София, който свали карантината на Борисов, подаде оставка

„Д-р Пенчев изнесе най-голямото натоварване, работеше по 17-18 часа понякога. Формално там имаше нарушение на правилата и то бе направено с оглед да не се пречи на нормалната дейност на държавата“, каза Кунчев.

По-специални ли са премиерът и президентът? „Всичко зависи от гледната точка. Това не са привилегии, аз мисля друго, но явно не съм прав. Хората, от социална гледна точка, го приемат като неравенство. Но е обратното – за да продължи да работи държавата, такива изключения се правят. Вече обаче не правим никакви изключения. Хората искат да видят, че мерките са еднакви за всички“, каза здравният инспектор.

След разнобой в НОЩ: Карантината от 10 дни ще важи и за държавниците

Той добави, че няма наредба, която да регулира самоизолацията, но има предложение такава точка да намери място в заповедите на здравния министър.

„РЗИ няма как да се справи с такъв проблем. 1000 заразени в София – това значи 4-5 хиляди контактни, РЗИ не може да направи толкова предписания за един ден, а на другия идват още 4-5 хиляди. Аз имам връчено специално предписание с номер срещу подпис на кого съм контактен (б.а. – на Борисов). Физически това невинаги е възможно да стане, затова уведомяваме този човек чрез РЗИ, полиция, личен лекар. Казваме му, че е под карантина и се самоизолира. В целия западен свят го няма този юридически акт за връчване на предписание за самоизолиране“, каза Кунчев.

Допълни, че няма симптоми след контакта с Борисов и е дал отрицателен тест. Според него – след края на карантината на контактно лице, не е нужно да се прави проба. „Не е необходимо, само ще натоварим излишно системата. Ако няма симптоми, няма нужда“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"