Ангел Кунчев: Ако не прекършим Covid-кривата, новите мерки ще продължат по-дълго

Ако коронавирусът продължи да се разпространява в същите темпове и не успеем „да прекършим кривата“, ще се наложат още по-строги мерки от вече обявените. Сред тях се предвижда най-малките ученици – от 1 до 4 клас, също да преминат към онлайн обучение. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Тази сутрин“ по bTV, но не уточни при какъв праг на заболеваемостта може да се стигне до подобни ограничения.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов издаде нова заповед, като една от важните точки в нея предвижда преминаването към дистанционно обучение на гимназистите и студентите в цялата страна, считано от 29 октомври до 12 ноември.

Гимназиите и университетите минават в режим на дистанционно обучение

„Към момента броят на положителните с Covid ученици като процент е в пъти по-нисък от средния в страната, но при тях заразата протича безсимптомно. Те обаче са в контакт с възрастни хора. Считаме, че прекратяването на занятията в този период от време ще помогне“, каза Кунчев.

„Много е възможно периодът, в който ще важат мерките, да се удължи - ако не успеем да прекършим тази крива нагоре. Трябва да задържим броя на случаите, след това да опитаме да го намалим. По-строги мерки може да има“, добави той.

„Вероятно е и при по-малките ученици да има мерки. При тях процесът на онлайн обучение е по-труден, влияе на качеството на образованието, но ако това е необходимо – ще го направим“, убеден е главният здравен инспектор.

Той каза, че новата заповед е влязла в сила, защото „през последната седмица няма ден, в който да не се бележи рекорд, а натискът върху болниците става прекалено голям, те не могат да осигурят медицинска помощ за всички нуждаещи се“. Първата стъпка бе да се въвеждат мерки на локално ниво – по области, а този вариант не е отпаднал. Областните щабове могат да налагат допълнителни ограничения, каза д-р Кунчев.

„Надминахме 160 заразени на 100 хил. души от населението“, добави той. Но каза, че няма праг на заболеваемост, при който да се премине в следващо ниво на въвеждане на ограничения.

„Няма такъв праг и няма как да има. Прагове се изчисляват математически и статистически. За заболявания като грипа знаем всичко, там имаме точни математически модели. Но при заболяване, което познаваме само от 8 месеца и което не спира да ни изненадва в сравнение с другите респираторни вируси, това няма как да стане“, каза Кунчев.

Според него – информациите, че лабораториите ни нямат такъв капацитет, че да правят по 11 хиляди PCR теста на ден, са „неточности и откровени лъжи“. Кунчев сподели, че в списъка на МЗ са включени 65 лаборатории, които признават резултати, но някои от тях имат много филиали в страната, а в информационната система информация всеки ден вкарват 182 лаборатории.

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове

„Те работят ежедневно, имат капацитет много над 11 хиляди, могат да достигнат дори 30-40 хиляди теста на ден, ако работят на максимум“, каза здравният инспектор.

Д-р Недялко Калъчев - броят на PCR тестовете е реален

На въпрос дали ще успеем да ограничим разпространението на заразата, Кунчев каза: „Аз не обичам да правя прогнози за Covid-19, той успява доста пъти да ни опровергае. В момента има страни в Европа, които имат по-висока заболеваемост – Чехия например. Близки сме като население, така че, ако имахме чешката заболеваемост, щяхме да имаме 5-6 хиляди случая на ден. Хората, които спазват мерките, стават по-малко и по-малко. Заведенията смятат че са нарочени и някой ги мрази, училищата не са доволни“.

В заповедта на министъра от 27 октомври бе вписано, че спортните събития на открито и закрито ще се провеждат без публика, като изключение се допуска само за тенис турнира Sofia Open, който започва следващия месец в „Арена Армеец“.

„На Sofia Open мерките са толкова жестоки, толкова ясно разписани, рискът е минимален. Това е събитие, готвено от дълго време. Там няма риск за фенове и състезатели“, каза Кунчев.

Големите тенис звезди, които ще играят в София през 2020

„Иначе е възможно допълнително затягане на тези мерки, без да се стига до "локдаун" по населени места за спортни и културни събития. Защото това не е кой знае колко ефективна мярка. Когато приложиш 5-6 мерки едновременно обаче, рискът от 10% става по-малък“, каза той.

„Вечерен час? Според мен той не е от най-ефективните мерки. Но в райони, в които е необходимо, в общини с твърде голяма заболеваемост, общинските щабове могат да го налагат“, добави здравният инспектор. „Опитваме да вземаме мерки които хем да спасяват здравната система, хем да запазят икономиката“.

На въпрос дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка, която до момента важи до края на ноември, Кунчев сподели: „Ако нещата важат така, със сигурност, но е трудно да прогнозирам. Пиковете на другите вируси са 2-3, максимум 4 седмици. Ако тук вирусът бъде така, ще е добре, но не го очаквам. Той не се държи като другите вируси“.

Кунчев коментира и оставката на шефа на столичната РЗИ, който преди дни свали карантината на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев след техни поредни отрицателни PCR тестове. Накрая обаче се оказа, че министър-председателят е заразен.

Шефът на РЗИ-София, който свали карантината на Борисов, подаде оставка

„Д-р Пенчев изнесе най-голямото натоварване, работеше по 17-18 часа понякога. Формално там имаше нарушение на правилата и то бе направено с оглед да не се пречи на нормалната дейност на държавата“, каза Кунчев.

По-специални ли са премиерът и президентът? „Всичко зависи от гледната точка. Това не са привилегии, аз мисля друго, но явно не съм прав. Хората, от социална гледна точка, го приемат като неравенство. Но е обратното – за да продължи да работи държавата, такива изключения се правят. Вече обаче не правим никакви изключения. Хората искат да видят, че мерките са еднакви за всички“, каза здравният инспектор.

След разнобой в НОЩ: Карантината от 10 дни ще важи и за държавниците

Той добави, че няма наредба, която да регулира самоизолацията, но има предложение такава точка да намери място в заповедите на здравния министър.

„РЗИ няма как да се справи с такъв проблем. 1000 заразени в София – това значи 4-5 хиляди контактни, РЗИ не може да направи толкова предписания за един ден, а на другия идват още 4-5 хиляди. Аз имам връчено специално предписание с номер срещу подпис на кого съм контактен (б.а. – на Борисов). Физически това невинаги е възможно да стане, затова уведомяваме този човек чрез РЗИ, полиция, личен лекар. Казваме му, че е под карантина и се самоизолира. В целия западен свят го няма този юридически акт за връчване на предписание за самоизолиране“, каза Кунчев.

Допълни, че няма симптоми след контакта с Борисов и е дал отрицателен тест. Според него – след края на карантината на контактно лице, не е нужно да се прави проба. „Не е необходимо, само ще натоварим излишно системата. Ако няма симптоми, няма нужда“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024