Гимназиите и университетите минават в режим на дистанционно обучение Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването публикува нова заповед, с която нарежда спиране на всички присъствени занятия за учениците в гимназиален етап на образование и за студентите от университетите, считано от 29 октомври (четвъртък).

Срокът на заповедта е 14-дневен, т.е. дистанционното обучение ще продължи до 12 ноември. На 30 октомври (петък) започва есенната ваканция на учениците, която ще продължи до 3 ноември, включително, т.е. първите няколко дни от дистанционното обучение ще съвпаднат с почивката на гимназистите.

Присъствените учебни занятия в институциите от системата на предучилищното и училищното образование за учениците от прогимназиален и начален етап на образование се провеждат в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.

Преустановяват се и посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечение в цялата страна.

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.

Спортните състезания на закрито и открито ще се провеждат без публика - единственото изключение ще бъде международният турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице. Турнирът ще се проведе от 7 до 14 ноември.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

"Един на всеки 50 души е с Covid-19": Анализът на математика Николай Витанов

Новата заповед на МЗ беше публикувана часове след като единната информационна система отчете първия ден с над 2000 нови положителни проби за Covid-19. Досега МОН се колебаеше да обяви ваканция заради коронавирусната епидемия, но в понеделник даде възможност на директорите сами да преценят дали да поискат режим на дистанционно обучение.

Пълният текст на заповедта можете да прочетете тук.

Заповедта на министъра е мотивирана с доклад на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който посочва, че в България се наблюдава "съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение".

"Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, което е свързаното с тяхното активно социално поведение.Тежко протичане на заболяване обаче се регистрира при хората в напреднала и старческа възраст, при които протичането е и с най-висок леталитет.", пише той.

"Тревожен ръст се отчита и по отношение на лицата, приети за болнично лечение, като ежеседмично техният брой нараства с 1/3. Нараства и броят на лицата, нуждаещи се от интензивно лечение като към момента техният броя представлява около 7% от хоспитализираните и непрекъснато расте. Постъпват непрекъснато сигнали за невъзможност на болни с оплаквания за COVID-19 да бъдат приети за болнично лечение, както и за необходимост от тяхното домашно наблюдение, преглед и назначаване на лечение, което на практика не се осъществява", се казва още в писмото на доц. Кунчев.

Къде рискът от зараза с Covid-19 е най-малък?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024