Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил на Министерството на здравеопазването да приеме един от два пакета противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с Covid-19.

Новите правила биха обвързали определени дейности и посещение на обекти с наличие на „зелен сертификат“. Предложени са и повече ограничения в училищата.

Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС, предлага Кунчев. Той иска това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

„Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на главния държавен здравен инспектор“, пише в съобщението, публикувано от МЗ.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни ограничения в сферата на образованието:

- Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения;

- Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито;

- При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение;

- При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община - преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще свика извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на което да бъдат обсъдени направените предложения.

Той е разпоредил и закупуване на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол, съобщават от МЗ.

Кацаров заяви, че достъпът до обекти със „зелен сертификат“ е само един от двата варианта в предложението на Кунчев – другият е ограничаване на капацитета им на национално ниво. Здравният министър поясни, че ако се приеме първият сценарий, то антигенните и PCR-тестовете, които се представят, трябва да са направени в някоя от сертифицираните лаборатории.

Пред медиите Кацаров обясни, че се е обсъждало с туристическия бранш дали в „зеления сертификат“ да влязат и тестовете за антитела. Експертите обаче са били категорични, че те не са 100-процентово доказателство за това, че човек в момента не е инфектиран с Covid-19.

Министърът добави, че е видял предложението на Българска болнична асоциация (ББА) неваксинираните пациенти с Covid-19, които се приемат в болници, да заплащат част от разходите по лечението си. Той каза, че ще го обсъди с експертите в МЗ.

През последните дни новите случаи на Covid-19 в България са над 3000, броят на положителните проби остава висок, както и смъртните случаи. В болници се лекуват 5867 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 493 са в интензивни отделения.

Междувременно ваксинационната кампания върви с все така бавни темпове и само 8064 поставени дози за последното денонощие.


България под диктатурата на антиваксърите

Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти