Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил на Министерството на здравеопазването да приеме един от два пакета противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с Covid-19.

Новите правила биха обвързали определени дейности и посещение на обекти с наличие на „зелен сертификат“. Предложени са и повече ограничения в училищата.

Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС, предлага Кунчев. Той иска това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

„Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на главния държавен здравен инспектор“, пише в съобщението, публикувано от МЗ.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни ограничения в сферата на образованието:

- Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения;

- Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито;

- При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение;

- При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община - преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще свика извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на което да бъдат обсъдени направените предложения.

Той е разпоредил и закупуване на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол, съобщават от МЗ.

Кацаров заяви, че достъпът до обекти със „зелен сертификат“ е само един от двата варианта в предложението на Кунчев – другият е ограничаване на капацитета им на национално ниво. Здравният министър поясни, че ако се приеме първият сценарий, то антигенните и PCR-тестовете, които се представят, трябва да са направени в някоя от сертифицираните лаборатории.

Пред медиите Кацаров обясни, че се е обсъждало с туристическия бранш дали в „зеления сертификат“ да влязат и тестовете за антитела. Експертите обаче са били категорични, че те не са 100-процентово доказателство за това, че човек в момента не е инфектиран с Covid-19.

Министърът добави, че е видял предложението на Българска болнична асоциация (ББА) неваксинираните пациенти с Covid-19, които се приемат в болници, да заплащат част от разходите по лечението си. Той каза, че ще го обсъди с експертите в МЗ.

През последните дни новите случаи на Covid-19 в България са над 3000, броят на положителните проби остава висок, както и смъртните случаи. В болници се лекуват 5867 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 493 са в интензивни отделения. 

Междувременно ваксинационната кампания върви с все така бавни темпове и само 8064 поставени дози за последното денонощие.


България под диктатурата на антиваксърите

Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие