Ангел Кунчев предлага нови мерки за училищата и достъп до обекти със "зелен сертификат"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил на Министерството на здравеопазването да приеме един от два пакета противоепидемични мерки заради нарастващия брой заразени с Covid-19.

Новите правила биха обвързали определени дейности и посещение на обекти с наличие на „зелен сертификат“. Предложени са и повече ограничения в училищата.

Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС, предлага Кунчев. Той иска това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

„Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на главния държавен здравен инспектор“, пише в съобщението, публикувано от МЗ.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни ограничения в сферата на образованието:

- Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения;

- Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито;

- При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение;

- При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община - преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще свика извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на което да бъдат обсъдени направените предложения.

Той е разпоредил и закупуване на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол, съобщават от МЗ.

Кацаров заяви, че достъпът до обекти със „зелен сертификат“ е само един от двата варианта в предложението на Кунчев – другият е ограничаване на капацитета им на национално ниво. Здравният министър поясни, че ако се приеме първият сценарий, то антигенните и PCR-тестовете, които се представят, трябва да са направени в някоя от сертифицираните лаборатории.

Пред медиите Кацаров обясни, че се е обсъждало с туристическия бранш дали в „зеления сертификат“ да влязат и тестовете за антитела. Експертите обаче са били категорични, че те не са 100-процентово доказателство за това, че човек в момента не е инфектиран с Covid-19.

Министърът добави, че е видял предложението на Българска болнична асоциация (ББА) неваксинираните пациенти с Covid-19, които се приемат в болници, да заплащат част от разходите по лечението си. Той каза, че ще го обсъди с експертите в МЗ.

През последните дни новите случаи на Covid-19 в България са над 3000, броят на положителните проби остава висок, както и смъртните случаи. В болници се лекуват 5867 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 493 са в интензивни отделения.

Междувременно ваксинационната кампания върви с все така бавни темпове и само 8064 поставени дози за последното денонощие.


България под диктатурата на антиваксърите

Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023