Ангел Кунчев предложи затваряне на ресторантите на закрито

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да въведе нови мерки срещу Covid-19, които да важат на национално ниво. Сред тях са затваряне на ресторантите на закрито и преустановяване на масови мероприятия, които не се провеждат на открити пространства.

Миналата седмица Кацаров каза, че засега ще се действа с „локалния подход“ – всяка област ще има правото да налага ограничения за разпространението на вируса, ако попадне в „червената зона“. В нея вече са Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Велико Търново, Търговище, Русе и Силистра. София също се доближава до заболеваемост, която ще я вкара в тази зона.

„С днешния доклад, който предоставям на министъра, аз препоръчвам вземането на национални мерки за цялата страна, които отговарят на приетия от Министерски съвет план за действие“, каза Кунчев пред bTV. По-късно заяви, че заболеваемостта за последните 2 седмици у нас е достигнала 265,52 на 100 000 население, а препоръките му бяха публикувани в сайта на МЗ:

"На първо място - трябва да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива - като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ", предлага той.

"Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки", пише още в препоръките.

Кунчев иска преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допускат само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито да се осъществява без публика, предвижда предложението му. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Планът му предвижда още преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Предвижда се още преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития, на нощни заведения, игрални зали и казина. Отново изключение може да има при 100% ваксиниран персонал и посетители.

"Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса. Ще има и ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете", пише в препоръките, като правилото за 100% ваксиниран персонал и клиенти ще важи за частично освобождаване от ограниченията. Ако то е изпълнено, заведението ще може да работи на закрито с 50% от капацитета.

"Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.", пише още в препоръките на Ангел Кунчев.

По думите му - в следващите дни заразените с коронавируса ще достигнат между 1500-2500 на ден. Към момента настанените в болница са 3500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4000-4500 души. „Това няма да застраши системата“, каза той.

„Процентът на хората, които имат нужда от приемане в болница и интензивно лечение, засега е сравнително по-малък. Във Велико Търново обаче колегите ми казват, че положението не е оптимистично. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но наблюдаваме плато. Ако следва спад – чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи“, каза Кунчев.

Попитан дали ще има проблеми за най-малките, които се връщат в училищата и детските градини, здравният инспектор заяви: „Внимавам, когато говоря за тях, защото получавам смешни обвинения как не мога да разбера колко важно е да са децата в училище. Независимо какво пише в плана, нека видим - ако има 2-3 заразени учители и 4-5 деца в едно училище, дали ще продължи учебният процес. Според мен няма, защото хората се страхуват“.


97% от починалите с Covid у нас през изминалата седмица не са ваксинирани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024