Англия осъди двама мъже на затвор за призиви към насилие срещу мигранти в X и Facebook Снимка: © Getty Images

Двама англичани на 26 и 28 години са осъдени да лежат в затвора заради разпалване на етническа омраза и призоваване към насилие срещу мигранти през социалните мрежи.

Това са първите присъди от този тип след избухването на уличните бунтове заради убийството в Саутпорт.

Съдът е наказал с 20 месеца лишаване от свобода Джордан Парлър (28 г.) заради негови публикации във Facebook, в които приканва публично за атака срещу хотел в Лийдс, обитаван от мигранти. Парлър се е признал за виновен.

Три години и 2 месеца затвор е наказанието за Тайлър Кей (26 г.) от Нортхемптън, който е пускал в Twitter призиви за опожаряване на хотелите с мигранти. В един от постовете си той е тагнал и полицейското управление на област Нортхемптъншир. Използвал е личното си име и снимка в профила, което е направило идентифицирането му достатъчно лесно.

Осъдени са и още няколко мъже и жени, които лично са участвали в хвърлянето на камъни срещу полицаи, палене на кофи за боклук и други агресивни провокации по време на протестите.

Министерството на правосъдието на Великобритания обяви, че въпреки пренаселените затвори в страната ще "има килия за всеки, който е участвал в безредиците и мародерството от последните дни".

Напрежението беше провокирано от фалшиви новини за самоличността на нападателя в Саутпорт, който първоначално беше описван като нелегален мигрант-мюсюлманин, пресякъл Ла Манша с лодка на трафиканти на хора.

По-късно стана ясно, че убиецът е момче, родено в Кардиф, чиито родители са първо поколение мигранти от Руанда и живеят легално от десетилетия на Острова.

Така или иначе, трагедията, при която загинаха 3 момичета, стана повод за вълна от агресия на крайни националисти в различни точки на страната срещу мигрантските центрове.

Трагедията в Англия едва не се превърна в масов линч заради дезинформация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024