Аня Тейлър-Джой от The Queen's Gambit: Не съм достатъчно красива, за да съм филмова звезда

Тя е открита от моден агент, вече има няколко филмови роли, а през последния месец името ѝ се споменава все по-често заради хитовия сериал „The Queen’s Gambit“. Но 24-годишната Аня Тейлър-Джой смята, че не е достатъчно „красива“, за да бъде звезда.

Актрисата играе ролята на гениалната шахматистка Бет Хармън, която впечатлява с визията и поведението си. И все пак Аня твърди: „Никога не съм била и не мисля, че някога ще се смятам за хубава“.

The Queen's Gambit: Геният среща лудостта в един от най-добрите сериали на 2020 г. The Queen's Gambit: Геният среща лудостта в един от най-добрите сериали на 2020 г.

„Не мисля, че съм достатъчно красива, за да участвам във филми. Звучи патетично и знам, че приятелят ми ще ме предупреди, че хората ще ме помислят за глупава, казвайки тези неща. Но просто мисля, че изглеждам странно“, казва Тейлър-Джой в интервю за The Sun.

Тя признава, че никога не би отишла в киното, за да гледа свой собствен филм. Вместо това, би си го пуснала предварително – именно поради горепосочената причина. „Красотата на това да бъдеш в собствената си кожа е, че не трябва да поглеждаш лицето си“.

Аня Тейлър-Джой от The Queen's Gambit: Не съм достатъчно красива, за да съм филмова звезда

Тази година актрисата получи първата си голяма роля – в драмата „Ема“, която е адаптация по едноименния роман на Джейн Остин. Изглежда обаче, че Аня не си е вярвала достатъчно, след като продуцентите са я избрали на кастинга.

„Буквално получих паник атака, защото си помислих: „Аз съм първата грозна Ема. Не мога да го направя“. Тъй като първата реплика във филма е: „Аз съм красива, интелигентна и богата“, споделя Тейлър-Джой.

Аня е най-малкото дете в осемчленно семейство. Майка ѝ е родена в Замбия и има африканско-испански произход, а баща ѝ е с шотландски и аржентински корени. Макар да е родена в Маями, Тейлър-Джой израства в Аржентина. Там е до осемгодишна възраст, когато заявява на родителите си, че иска да стане актриса.

След това се мести в Лондон, а преходът е стресиращ. Аня не знае и дума на английски, а съучениците ѝ я обиждат и ѝ се подиграват.

„Аржентина е зелена, пълна с коне и други животни. Изведнъж аз се пренасям в голям град на друг континент и не говоря съответния език. Наистина чувствах, че не пасвам никъде“, споделя актрисата. „Бях твърде много англичанка, че да бъда аржентинка, и твърде много аржентинка, за да съм англичанка. Както и прекалено голяма американка, за да бъда нещо друго“.

„Децата просто не ме разбираха, не ме възприемаха такава, каквато бях. Заключвах се в тоалетната на училището и прекарвах там много време, плачейки“, казва Аня. „Бях толкова самотно дете. Чувствах се изолирана и създадох история в главата си, че да си сам, е нещо много лошо. Това може да ти повлияе доста, особено ако си се научил да се страхуваш от подобни факти“.

Аня Тейлър-Джой интервю

Макар Тейлър-Джой да не смята, че принадлежи изобщо някъде, се оказва, че може да е успешен модел. Докато 16-годишното момиче минава покрай „Хародс“ в Лондон, се натъква на Сара Дукас – агентът, който открива модела Кейт Мос. На следващия ден Аня вече е най-новото попълнение на Storm Model Management.

По-голямата ѝ сила обаче е в актьорското майсторство. Тя притежава фотографска памет, което значи, че не трябва да наизустява репликите, а може да ги прочете няколко пъти и просто да ги запомни. Талантът ѝ изгрява и Аня получава роли в „The Witch“ през 2015 и „Split“ през 2017. После участва и в сериала „Peaky Blinders“, преди да получи ролята за „Ема“.

Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit

А когато ѝ предлагат да изиграе Бет Хармън в „The Queen’s Gambit“ – един от най-добрите сериали за годината, Тейлър-Джой веднага осъзнава, че иска да се превъплъти в образа.

От всички роли, които е играла досега, Бет е най-близка до характера ѝ, казва актрисата. Дори е положила допълнителни усилия да убеди продуцента Скот Франк, че именно тя трябва да е звездата.

„Всичко се случи много бързо. Прочетох книгата за около час и половина. Никога преди не бях тичала, за да стигна на дадена среща. По принцип не го правя. Но тогава започнах да бягам, за да се срещна с него“, казва актрисата.

„Почувствах наистина усещането за самота у Бет, както и нейната зависимост от шаха, нейното усещане за света, което е толкова естествено. Историята ѝ е такава, че всеки човек, когото е срещала, я е разочаровал или изоставил по някакъв начин. Не се доверява на хората. Отчаяно опитва да намери мястото си в света. А когато бях дете, определено много от тези неща важаха и за мен. Така че бях завладяна от образа ѝ почти веднага“, признава Аня.

Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit - интервю

Действието в „The Queen’s Gambit“ се развива най-вече през 60-те години на миналия век. Бет Хармън е сирак. Оставена е в дом за деца и там среща голямата си любов – дъската с бели и черни квадрати. Останалото е история.

Макар да играе сложни партии с противниците си и да размества фигурите в „Сицилианска защита“, Тейлър-Джой никога преди не е играла шахмат.

„Знаех, че има фигури, знаех, че има дъска, но нищо повече. Всъщност беше невероятно, че започнах да правя това, че бях поканена да проникна в един много тайнствен свят, който е адски готин и много интересен. Любимата ми част от снимките беше точно когато играех, особено бързия шах с време“, споделя тя.

„Всичко, в което влагаш ритъм и интензитет, има силата да изглежда секси. Лично аз смятам, че шахматът е страхотен. Той е нещо, на което хората се посвещават и в което влагат страстта си“.

В сериала животът на Бет Хармън не минава без любовни връзки. Извън снимачната площадка Аня Тейлър-Джой има отношения с фотографа Бен Сийд. Определя връзката си като добра, но казва, че в миналото е имала „токсични взаимоотношения“, които са ѝ повлияли негативно.

Аня Тейлър Джой като малка

А ако говорим за актьорската ѝ кариера, Аня получи главната роля в „spin-off“-а на „Лудия Макс“ – „Furiosa“. Ще играе и във филма на ужасите „Last Night in Soho“. Вече не ѝ e непознато чувството да влиза в главни роли. Не е и онова наивно момиче от миналото, а твърдо отстоява позицията си.

„Наскоро един продуцент се държеше с мен като с малко момиченце, сякаш не знаех за какво говоря. Така че го накарах да седне в офиса си и дори да ме беше страх, че е по-силен физически от мен и че може да навреди на кариерата ми, му казах: „Снимала съм повече филми от теб, така че знам какво казвам и какво правя“, споделя Аня.

А междувременно се е научила да не отхвърля отправените към нея комплименти. „Ако някой ми каже, че днес изглеждам прекрасно, просто му отвръщам: „Благодаря“.


Прочетете още:

Скритите послания в хитовия сериал The Queen's Gambit Скритите послания в хитовия сериал The Queen's Gambit

 The Undoing: Най-добрият сериал на 2020 г. и удоволствието от бавното кино The Undoing: Най-добрият сериал на 2020 г. и удоволствието от бавното кино


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024