Ако трябва да изберем най-добрия сериал на 2020 г., малко продукции могат да се доближат до нивото на "The Undoing" ("Отмяната" по HBO) и "The Queen's Gambit" (Netflix).

И двата сериала са брилянтни като история, сценография, актьорско майсторство и стил. И двата сериала са създадени по книжни оригинали и са лимитирани в един сезон (има спекулации за евентуални продължения).

Хю Грант и Никол Кидман никога не разочароват, но и 24-годишната Аня Тейлър-Джой също прави най-добрата си роля като шахматистката Бет Хармън.

И все пак - това, което вероятно дава преднина на "The Undoing", е специфичното бавно преживяване на комплексния сюжет. "The Queen's Gambit" може да се погълне за един ден в маратонно гледане.

The Undoing: Най-добрият сериал на 2020 г. и удоволствието от бавното кино

Криминалната психодрама с Грант и Кидман е също толкова обсебваща - но се приемаше на седмични дози, които провокираха въображението на зрителите в продължение на часове след всяка нова серия.

Централната линия на сериала разказва за семейството на Грейс и Джонатан Фрейзър. Тя е психотерапевтка, отраснала в Ню Йорк, която специализира в семейната терапия. Джонатан е харизматичен педиатър, съпруг на Грейс и баща на малкия им син.

И двамата са заможни и Животът на двойката се разпада след едно тежко престъпление, което постепенно започва да разплита заблудите зад фасадата на идеалното семейство, докато драмата се превръща в публичен скандал.

Никол Кидман е продуцент на сериала заедно с Дейвид И. Кели, човекът, който стои и зад "Big Little Lies". Кели й показва сценария за първите два епизода на бъдещия сериал "Отмяната", които поразяват австралийската актриса.

Отношенията между двамата съпрузи в сериала започва като перфектната съвременна градска приказка, но с всеки следващ момент стават все по-сложни.

"Много харесвам факта, че сериалът разглежда образа на мъжа през ролята на бащата, съпруга и сина. Дейвид Кели създаде изключително комплексни герои. Преплете мрежа от отношения", казва Никол Кидман, която изтъква харизмата на Доналд Съдърланд.

Много от сцените са заснети в близък план, зрителят наблюдава израженията на лицата на актьорите без визуална дистанция, а при този подход "не може да има преструвки".

"Всичко трябва да се чувства, защото цялата история трябва да покаже психологическия преход на Грейс", казва Кидман.

Въпросът, на който всички се опитват да си отговорят до последния момент, е кой е убиецът на Елена, сексапилна, провокативна млада майка, която влиза в интимния кръг на Грейс и Джонатан.

Героят на Хю Грант изчезва малко след като става ясно, че Елена е убита брутално. Всички подозрения са насочени към него, преди сюжетът да започне да разкрива допълнителни детайли и да накара зрителя да си даде сметка, че няма никаква представа кой би могъл да бъде извършителят.

Продукцията е великолепна, както от гледна точка на естестиката, така и на разказа. Както казва Никол Кидман - Ню Йорк е превърнат в герой на сериала, благодарение на вниманието, което режисьорът Сюзан Биер влага в пресъздаването на града.

Сравняват "The Undoing" с още един висококачествен лимитиран сериал на HBO - "The Night Of" от 2016.

Сюжетът е толкова интригуващ, че кара зрителите да го преживяват и обсъждат колективно като феномен в социалните мрежи. Нещо, което поне малко компенсира изолираната реалност на пандемията. Няма нищо по-хубаво от това да разчиташ на помощ от приятели, когато се опитваш да си отговориш на труден въпрос.

А именно: Кой е убиецът?

The Undoing: Най-добрият сериал на 2020 г. и удоволствието от бавното кино - Хю Грант


Прочетете още:

Никол Кидман: От Лагерфелд и Галиано до Big Little Lies и мистерията на The Undoing Никол Кидман: От Лагерфелд и Галиано до Big Little Lies и мистерията на The Undoing

Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit Къде да гледаме Аня Тейлър-Джой след The Queen's Gambit

The Crown 4: Кое е истина и кое е измислица в новия сезон (част 1) The Crown 4: Кое е истина и кое е измислица в новия сезон (част 1)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху определи удара в Рафах като "трагична грешка"

По думите му компетентните органи вече разследват инцидента.

11:10 - 28.05.2024
Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024