Апелативният прокурор на София Радослав Димов подава оставка Снимка: © Булевард България

Радослав Димов, който ръководи Софийската апелативна прокуратура от 2019 г., е подал оставка и напуска съдебната система.

Решението му беше обявено от правния сайт "Лекс", след като Димов е внесъл оставката си за разглеждане в Прокурорската колегия на ВСС.

Името му беше замесено в скандалите около схемите за търговия с влияние в прокуратурата с Мартин Божанов - Нотариуса, като се стигна до изслушването на апелативния прокурор в Народното събрание и ВСС.

В анонимни свидетелски показания по делото срещу Еврото се твърдеше за зависимости на съпругата на Димов в услуга на бившия следовател, като част от група на свързани с него висши кадри в прокуратурата.

По-късно гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос се оплака, че адвокатът му е получавал обаждания от апелативния прокурор на София с покани да "реши проблема" между неговата компания и групата на Нотариуса.

Димов твърдеше, че не познава Нотариуса, но призна, че е посещавал често ресторанта "Осемте джуджета" на Петьо Петров - Еврото - заради "добрата" кухня.

По време на изслушванията стана ясно, че апелативният прокурор е в тежко здравословно състояние. Той обясняваше, че иска да изчисти името си пред институциите, защото болестта не му оставя много живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024