Apple и Google ще работят заедно срещу следенето на хора чрез Bluetooth Снимка: © Getty Images

Гигантите Google и Apple заявиха, че работят заедно за ограничаване на нежеланото проследяване на хора чрез Bluetooth устройства, като например AirTags, използвани за намиране на изгубени вещи. Инициативата им идва след засичането на многобройни случаи на неправомерно използване на такива технологии.

Компаниите представиха проект със спецификации, които ще изискват от всички безжични устройства за следене на местоположението да предупреждават потребителите за всяко неоторизирано проследяване както на устройства с iOS, така и на устройства с Android.

В спецификациите са взети предвид мнения на производители на устройства, както и на различни групи за безопасност, заявиха компаниите. Добавиха, че имат подкрепата и на гиганти като Samsung Electronics и компанията за потребителска електроника Tile.

След като AirTag излезе на пазара, експерти по защита на личните данни и правоприлагащите органи заявиха, че някои хора го използват за престъпни или злонамерени цели. Устройството е замислено да поставя или прикрепя към ключове, портфейли, раници и други предмети, така че хората да могат да ги намерят, когато бъдат изгубени.

Макар че AirTag не е първият Bluetooth тракер на пазара, който поражда опасения за сигурността при злоупотреба – Tile и други съществуват от години –способността на Apple да интегрира технологията с над 2 милиарда устройства в световен мащаб, включително над 1 милиард iPhone-a, като част от мрежата "Find My", я превърна в един от най-големите играчи почти веднага. Освен това тя популяризира тогава все още нишовата технология за използване на Bluetooth проследяващи устройства за намиране на изгубени предмети, превръщайки устройствата за тази цел в нарицателно.

В стремежа си да повиши неприкосновеността на личния живот Apple през 2021 г. пусна приложение за детектор за Android, което помага на потребителите да сканират близките AirTags или други подобни проследяващи устройства за предмети, които може да пътуват с тях без тяхно знание.

По-рано през 2020 г. Apple и Google също така заявиха, че ще забранят използването на проследяване на местоположението в приложения, които използват система за проследяване на контакти, предназначена да помогне за забавяне на разпространението на коронавируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024