Apple и OpenAI са на крачка от сделка: ChatGPT може да влезе в новия iPhone 16 Снимка: © Getty Images

Гласовият асистент Siri скоро може да се ребрандира като ChatGPT, ако сделката между Apple и OpenAI наистина стигне докрай.

Според Bloomberg - преговорите между двете компании, които биха позволили на Apple да интегрира технологията на изкуствения интелект в своите продукти и услуги, вече са пред финал.

Новината все още не е потвърдена официално от двете страни, а Apple не е прекъснал и разговорите си с Google за лицензиране на чатбота Gemini.

Сделката би помогнала на Apple да се възползва от бума на AI, в който производителят на iPhone засега изостава в сравнение с други компании. OpenAI също би имал огромна полза от това да разшири обхвата си през устройствата и софтуера на компанията.

Резултатът от евентуалното партньорство може да се види още през септември 2024 г., когато се очаква да излезе iPhone 16 и операционната система iOS 18.

Още през юни обаче Apple планира да покаже някои от собствените си AI-функции по време на световната конференция за разработчици през юни.

Преди няколко дни компанията обяви най-новия си чип М4 за iPad Pro, който се смята за най-добрия AI-процесор към момента, способен на до 38 трилиона операции в секунда.

През 2023 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук сподели, че лично той използва ChatGPT, но продължава да смята, че технологията има определени проблеми, които трябва да бъдат решени.

Партньорството с OpenAI би дало значителен тласък на продажбите на новия iPhone, които изгубиха силния си ръст от преди 10 години.

Вграждането на ChatGPT в Siri би позволило на гласовия асистент да изпълнява по-сложни задачи. Не е ясно дали всички функционалности на езиковия модел ще бъдат достъпни за потребителите на iPhone или ще бъде въведена отделна абонаментна услуга.

Съобщението за вероятната сделка с Apple дойде в момента, в който OpenAI обяви най-новия си и бърз модел GPT-4o, който може да решава задачи в разговор с потребителя и изглежда като пряк конкурент на асистенти от типа на Siri.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024