Арести заради анти-Путин надписи върху бюлетини във втория ден на изборите в Русия Снимка: © Getty Images

Във втория ден от президентските избори в Русия, чийто резултат се смята за предизвестен, полицията в Москва и в Московска област арестува граждани заради надписи върху бюлетините.

В избирателна секция 2757 в московския район Раменки гласоподавател е бил задържан заради думите "Путин е убиец", изписани върху хартията, съобщи RusNews.

В социалната мрежа Telegram от информационния канал разясняват, че въпросният избирател "взел бюлетина и дълго време писал нещо върху нея, което привлякло вниманието на старши полицай в избирателната секция - когато мъжът предал бюлетината, тя паднала на попълнената страна".

Впоследствие той е отведен в полицейския участък в Раменки.

По данни на правозащитната организация OVD-Info в Одинцово - друг град на Московска област, един от гласоподавателите е написал думата "бойкот".

Свидетел на разигралата се ситуация отбелязва пред активисти на OVD-Info, че полицията е била повикана от членове на комисията, които забелязали, че избирателят се опитва да изнесе бюлетината.

Съобщава се още за опити за палежи на изборните книжа, както и за заливането им с боя.

Междувременно читатели на "Медуза" информират, че в избирателните секции не е било позволено да се сгъват бюлетини, а "до урните са стояли надзиратели".

Някои от жителите на Екатеринбург, отишли да гласуват, но открили с изненада, че са били разпределени в избирателни секции в незаконно анексираните от Русия територии на Украйна, пише местният вестник EAN.

Преди дни вдовицата на Алексей Навални - Юлия - обяви акция "На обяд против Путин" в деня на президентските избори в Русия - 17 март.

Във видеобръщение тя призовава точно в 12 часа на уречения ден всички да отидат в своята избирателна секция, за да изразят несъгласието си с режим на Владимир Путин.

"Тези избори са напълно фиктивни, напълно фалшиви. Путин ще си измисли какъвто резултат реши, може 80, а може и 180%. Но ние можем да използваме т.нар. избори против него, да ги използваме, за да постигнем нашите цели", казва в обръщението Навалная.

В бюлетината на президенстките избори има общо четирима кандидати - Путин и представители на партиите в парламента, след като двама опозиционни кандидати не бяха допуснати до вота.

"Вероятно Кремъл и сега ще започне да плаши всички. Но какво могат да направят те? Да закрият всички секции, да не ви допуснат? Вие имате право да отидете да гласувате по което и да е време и по обед на 17 март не е по-опасна част от деня от която и да е друга. Колкото повече бъдем, толкова по-силно трябва да вярване: ако толкова не желаят нещо такова, значи за тях това е проблем," призовава още Навалная.

Все още не е ясно колко души ще се вслушат в призива на вдовицата на Навални.

Преди часове руски граждани, за които се смята, че ще излязат на протест в неделя, са получили предупреждения по мобилните си телефони.

От изданието "Медуза“ публикуваха екранни снимки на получени днес от потребители в столицата съобщения, които гласят следното:

"Независимо, че подкрепяте идеите на екстремистки организации, се радваме, че ще гласувате в Москва“.

Руските власти класифицираха групите на Навални за борба с корупцията като "екстремистки" организации през 2021.


Юлия Навалная призова "на обяд против Путин" в деня на президентския вот в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024